Posted on

Az alternatív gazdálkodás lehetőségei a műtrágya árnövekedés tükrében

alternatív gazdálkodás agribiotica

A csapadék- és vízhiány, a szélsőségesen meleg időjárás, az üzemanyag- és gázárnövekedés, a műtrágya árának extrém mértékű emelkedése és a különféle inputanyagok hozzáférhetőségének korlátozottsága egyaránt újratervezésre és aggodalomra késztetik a gazdálkodókat. A világpiaci helyzet hatására már azok is nyitnak az alternatív gazdálkodás irányába, akik normál körülmények között inkább a hagyományos, jól bevált megoldásokat kedvelik.

Hogyan érhető el megfelelő minőségű és mennyiségű terméshozam a műtrágyák mennyiségének csökkentése mellett és mit tehetnek a felelős termelők? Ennek járunk most utána.

A műtrágya-válság következményei

A műtrágya-válság kialakulásának okai rendkívül összetettek. A gáz- és energiaárak jelentős változása, valamint a nagy európai műtrágya előállító cégek korlátozott teljesítőképessége, illetve az ukrán gyárak termelésének kiesése egyaránt hozzájárult az árnövekedéshez. A hozzáférhető műtrágya készletek árának emelkedését piaci pánikhelyzet kialakulása követte, melynek következtében az árak tovább nőttek. A jelenlegi bizonytalan körülmények között minden gazdálkodónak alaposan meg kell fontolnia, mikor és milyen mennyiségben vásárol, illetve juttat ki tápanyagokat a földekre.

A tendencia a vásárlási szokások megváltozásában is jól látható: az eddigiekben az évente eladott átlagosan 1.6-1.8 millió tonna műtrágya felvásárlásának eloszlása korábban egyenletes volt, ma azonban teljes eladott mennyiség kb. 40 %- a már az első negyedévben értékesítésre kerül.

Az alternatív gazdálkodás fogalma és lehetőségei

Alternatív gazdálkodásnak (vagy ökologikus gazdálkodásnak) nevezzük azt a környezetkímélő termelési módot, amely egyfajta köztes alternatívát jelent a kemikália központú és a teljesen vegyszermentes mezőgazdaság között. A terméshozam javítása a talaj állagának, biodiverzitásának megőrzése mellett valósul meg. Konkrét célokra fókuszál, és hosszú távon gondolkodik – ennek tükrében határozza meg a felhasznált eszközöket és anyagokat.

A meglévő mezőgazdasági szaktudást és korunk innovációit egyaránt magába foglaló alternatív gazdálkodás egyszerre innovatív, előremutató és megoldásfókuszú, így a megváltozott gazdasági és klímahelyzetben a siker kulcsának tekinthető.

Előnye ugyanakkor, hogy a mérésekkel, tervezéssel és finomhangoláson átesett mezőgazdasági folyamatokkal csökkenthetjük a szükséges inputanyagok mennyiségét anélkül, hogy a jóminőségű termények előállításáról le kellene mondanunk.

A szilárd és a folyékony műtrágyák csökkenthetőségének lehetséges negatív hatásait az alternatív gazdálkodás szemléletmódjának széleskörű elterjedése azért ellensúlyozhatja, mert

 • figyelembe veszi a termőtalaj minden sajátosságát és szükségletét. A tudatos gazdálkodói szemlélet megköveteli a talajtani vizsgálatok rendszeres elvégzését, hiszen az eredmények fényében pontos tápanyag utánpótlási terv dolgozható ki. Azok a gazdálkodók, akik minimalizálni kívánják az inputanyag-költségeket, nem mondanak le a hatékony műtrágyákról, ‘csupán’ megfelelő időben és optimális összetételben juttatják ki őket.
 • épít a szaktanácsadók és szakemberek tudására. A jelenlegi dinamikusan változó körülmények között a gazdálkodók számára nehézséget jelenthet egészében átlátni a piaci folyamatokat és naprakészen tartani a mindenkori szaktudást. Ezért érdemes független szaktanácsadók és szakirányítók segítségét kérni.
 • nem félmegoldásokat, hanem újakat kínál. Az alternatív gazdálkodás szemléletének egyik sarokköve a szervestrágya felhasználása és a vetésforgók kialakítása a termelési folyamatok irányítása során. A növényi és állati eredetű anyagok komposztált állapotú kijuttatása, illetve a granulált, pelletált vagy folyékony szervestrágyák, valamint az ezekkel jól kombinálható öko rendelet szerint használható tápanyagok alkalmazása együttesen járulnak hozzá az optimális terméshozamok és termésminőség fenntartásához.
 • figyelembe veszi a talajban tárolt tápanyagmennyiség feltárásának szükségszerűségét. Évek óta folynak kutatások a talajban megtalálható kötött állapotú tápanyagok feloldásának és hasznosulásának optimalizálására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jól megválasztott baktériumtörzsek alkalmazásával nemcsak a korábban fel nem használt anyagok, hanem a kihasználatlanul hátramaradt tarló és szármaradványok is hasznosulnak.
 • szem előtt tartja a Green Deal célkitűzéseit. Mivel az érvényes megállapodások alapján a növényvédő szerek használatát 50%-kal, a műtrágyák használatát 20%-kal kell visszaszorítani, a hazai termőterületeknek pedig min. 25%-át ökológiai gazdálkodásba kell vonni 2030-ig, az alternatív gazdálkodás szemlélete újszerű megoldásokra, tudatos tápanyag kijuttatásra és a hatóanyagok felszívódásának maximalizálására törekszik

Az alternatív gazdálkodás szemléletének követői tudják, hogy a talajt komplexen, a talajélet sajátosságainak figyelembevételével és a talajbiológia egyensúlyának mindenkori fenntartásával kell kezelni. Így nemcsak a termelési folyamatok eredményessége és a betakarított termények minősége, hanem a hosszú távú fenntarthatóság is javul.

Mi így csináljuk: az AgriBiotica megoldásai

Az AgriBiotica tevékenységének központi gondolatai a mindenkori szakmaiság és a fenntartható ökológiai termelés biztosítása. Napi munkánk során azért dolgozunk, hogy partnereink gazdaságai maguk is eredményes, hatékony és termelékeny vállalkozások, valamint a fenntartható fejlődés támogatói legyenek.

Termékpalettánkon szereplő ajánlataink is ezt a szemléletet képviselik:

 • a NUTRICHARGE® műtrágya kezelő szer sajátossága, hogy a biológiailag lebomló polimer bevonatnak köszönhetően mind a kijuttatott, mind a talajban megtalálható tápanyagok hasznosulása rendkívül kedvező.
 • a Catalist Bio növénykondicionáló talajtípustól független hatásmechanizmussal támogatja a talajaktivitást és kedvező keverhetőségi tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal alacsony elemtartalommal is hatásfokozás érhető el.

Ismerje meg termékeinket közelebbről és kérje kollégáink támogatását az Önnek megfelelő ajánlat kialakításában. Írjon nekünk! Várjuk emailjét az info@agribiotica.eu emailcímen!

Posted on

Felkészülés a kánikulára: A növényi stressz hatásának csökkentése, az ellenálló képesség javítása

agribiotica - növényi stressz

A növényi stressz egy olyan kedvezőtlen fiziológiai állapot, mely során a fejlődéshez, növekedéshez szükséges optimális feltételek már nem adottak. A homeosztázis felborul, és zavar keletkezik az alapvető élettani folyamatokban.

A növénytermesztésben a legnagyobb kockázati tényezőt általában az időjárás jelenti. Magyarországon már a tavalyi, 2021-es évet is szárazság jellemezte, mely várhatóan évről évre fokozódni fog. Hazánkban az aszály leginkább az Alföld középső részét, illetve a tiszántúli területeket sújtja. A szélsőségesen meleg, csapadékhiányos időjárás eredményeképp a növények tápanyagfelvétele akadályozottá válik, melynek következményeit egytől-egyig valamennyi gazda megszenvedi.

Mik azok a stresszorok?

Azokat a külső környezeti tényezőket, terheléseket, melyek negatív hatással vannak az élő szervezetek fiziológiájára, fejlődésére, stresszoroknak nevezzük. A normálistól eltérő, extrém körülményekhez a növények – élettani folyamataik megváltoztatásával – képesek alkalmazkodni, de egy bizonyos szint felett már sérülés keletkezik a genomban, sejtszintű károsodás lép fel. Mindez a maximálisan elérhető terméshozam drasztikus csökkenését eredményezi. 

A stresszorokat 3 nagy csoportba oszthatjuk:

#1 Biotikus tényezők:

 • Vírusok, baktériumok, gombák
 • Gyomnövények
 • Rovarok, egyéb kártevők

#2 Abiotikus tényezők:

 • Extrém hideg és meleg
 • Aszály és belvíz
 • Fagy okozta jégkár
 • Magas UV-sugárzás
 • Erős szél

#3 Emberi tevékenység következményei – antropogén hatások:

 • A légkör CO2 koncentrációjának emelkedése
 • A talaj toxikus só- és nehézfémtartalma
 • A talaj pH-értékének savas irányba való eltolódása
 • Az optimálistól eltérő talajvízszint
 • Talajerózió, a talaj tápanyaghiánya

Felkészülés a kánikulára – egy jó tanács, melyet érdemes megfogadni

A klimatikus változással összefüggő szélsőséges időjárási körülmények nemcsak minket, embereket terhelnek meg. A meleg, száraz időjárás következtében kialakuló termésmennyiség- illetve minőségcsökkenés kardinális probléma. A magas hőmérséklet (hőstressz) megakadályozza a hidratált szövetek növekedését, a membránok és fehérjék sérüléséhez vezet. Meggátolhatja vagy el is lehetetlenítheti a növények legfontosabb élettani folyamatát, a fotoszintézist. Egy bizonyos ponton túlhaladva a szövetek visszafordíthatatlan mértékben károsodnak, akár a teljes növény pusztulását eredményezve.

A lassú, alapos öntözés, az árnyékolás és a talajtakarás mellett arra kell törekedni, hogy a növények edzettebbek, rezisztensebbek legyenek a külső környezeti hatásokkal szemben. Például a vízfelvétel sikeressége nagyban múlik az erős, egészséges, kiterjedt gyökérzet meglétén. Kezeld a növényeket természetes kondicionáló szerrel ellenálló képességük javítása érdekében!

A növényi stressz csökkentése: hogyan javítja a Catalist Bio az ellenálló képességét?

A környezetvédelmi aggályok mellett az extrém meleg, aszályos időjárás szintén szerepet játszik abban, hogy a klasszikus növényvédő szereket lassan felváltják az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lombtrágyák és biostimulátorok.

A Catalist Bio növénytápláló készítmény utóbbi kategóriához áll a legközelebb, ugyanakkor sokkal erőteljesebben és szélesebb körben fejti ki hatását. Lehetővé teszi a növényekben rejlő genetikai potenciál kiaknázását, elősegíti, hogy a növények gyorsabban regenerálódjanak a forróság okozta stresszhelyzetben.

A káliumhiány megnöveli a bakteriális, gombás, vagy vírusos eredetű fertőzések kialakulásának kockázatát. A Catalist Bio talajfertőtlenítő tulajdonsága mellett kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságot biztosít, így mérsékelve a fertőzési nyomást.

A hangsúly a megelőzésen van – ez az innovatív technológia arra készteti a növényt, hogy az megfelelő immunválaszt adjon a kedvezőtlen környezeti hatásokra. A harmonikus tápelem-összetételnek köszönhetően egyszerűen serkenthető a víz- és tápanyagfelvétel. A termék használatával fokozható az aszály elleni tolerancia, hiszen akár 4 hétig a minimumom tartható a vízigény.

 • Csökkentené a hő és szárazság okozta növényi stressz negatív hatásait?
 • Még a szélsőséges időjárási viszonyok mellett is magasabb terméshozamra vágyik?
 • Olyan megoldást keres, mely nem károsítja a környezetet?

Ha akár egyetlen kérdésre is igennel válaszolt, mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink készségesen állnak rendelkezésedre.

Tegyen próbára bennünket! Kérje kollégáink segítségét és ismerje meg tevékenységünket az info@agribiotica.eu emailcímen!

Posted on

Harc a csapadékhiány kedvezőtlen hatásaival szemben: mit tehetünk?

csapaadékhiány Agribiotica

A klímaváltozás tényéről élénk társadalmi vita folyik, a gazdák azonban már a saját bőrükön – és földjeiken –  érzik a változást. A téli-tavaszi időszak évek óta aszályos, a csapadékhiány pedig kikényszeríti az ágazati változásokat.

Mire kell készülnie azoknak, akik a csapadékhiány ellenére hatékonyan és eredményesen akarnak termelni? Hogyan vészelhetik át a gazdaságok a vízhiányos időszakokat?

Keressünk válaszokat együtt!

A tartós csapadékhiány kialakulásának lehetséges okai

Aszályt elsősorban a légköri rendszerek tényezőinek megváltozása idézhet elő. Egyes feltételezések szerint a természetes vizek, óceánok víztömegének hőmérséklet változásai erősen hatnak a légtömegekre, és ezáltal hozzájárulhatnak az aszály megjelenéséhez. Mindez bizonnyal a globális felmelegedés hatalmas szerepet játszik a jelenség kialakulásában, melynek fő oka az egyre erősödő üvegházhatás.

Ezen kívül még számos tényező felelőssé tehető a tartós szárazságért. Ilyen például az a helyzet, amikor a gátak és öntözőrendszerek megzavarják a természetes vizek körforgását, melynek következtében nem jut elegendő pára a levegőbe esőfelhők képződéséhez.

Az időjárás átalakulása napjainkban: csapadékhiány és özönvíz váltogatják egymást

A haszon- és gabonanövények optimális növekedéséhez elengedhetetlen, hogy a fiatal növények aktív növekedési szakaszában a gyökérzet folyamatos és kiegyensúlyozott vízellátottsága biztosított legyen. Míg korábban a téli nagy havazások, valamint a tavaszi többé-kevésbé egyenletes csapadékeloszlás biztosították a földréteg megfelelő víztartalmát, addig az idei évben a földkéreg felső 30 centimétere vízhiányosnak, az időjárás pedig erősen csapadékhiányosnak mondható.

Még ennél is rosszabb azonban, hogy az ilyenkor szokásos átlagos csapadékmennyiség napjainkban is lehullik ugyan, de a korábbi évtizedekkel szemben rendkívül egyenlőtlen eloszlásban, akár egy-két óra, vagy nap alatt. Ennek következtében az aszályos talajban élő növények gyökérzetének extrém rövid idő alatt kellene megkötnie, majd hosszú időszakra beosztani a csapadékot. Ez pedig a leggyakoribb gabona- és haszonnövények esetében sajnos lehetetlen, ezért alacsonyabb termésminőségre és kedvezőtlenebb terméshozamokra kell számítanunk.

A csapadékhiány hatása az élelmiszerárakra

Mivel a növények rezilienciája magától értetődően korlátozott, a növények terméshozama és – minősége sem maximalizálható a végletekig. Vagyis az éghajlatváltozás következtében fellépő termelési nehézségek, az ukrán háborús helyzet, a gázár-növekedéssel járó költségemelkedés és az egyre erősödő piaci felvevő igény következményei összeadódnak és mind a gazdáknak, mind a végfelhasználóknak jelentős áremelkedéssel kell szembenézniük.

Mit tehetünk, hogy kedvező körülményeket teremtsünk növényeinknek és költséghatékonyan emeljük termelékenységünket? Válasszunk megfelelő műtrágyát, folyékony műtrágyát és folyékony műtrágya kezelőszert a hatás növelésére!

Melyek a folyékony műtrágya használatának előnyei?

A csapadékhiány következtében a folyékony műtrágyák használata egyre népszerűbb. Ennek oka, hogy míg a granulátumok szárazság esetén a kihelyezést követően a föld felszínén maradnak és bemosódásukhoz legalább 10 ml eső szükséges, addig a folyékony műtrágyák felszívódása a kihelyezést követően azonnal megkezdődik.

A folyékony műtrágyák használatának előnyeit a műtrágyához kevert Nutricharge folyékony műtrágya kezelőszer alkalmazásával tudjuk fokozni. Ez a biológiailag semleges, széndioxidra és szénhidrogénekre bomló szintetikus polimer ugyanis elősegíti a kihelyezett és a talajban található foszfor feltáródását, csökkenti a talaj párologtatását és erősíti a gyökérzetet, illetve elősegíti a talaj vízmegtartását. Vagyis minden egyes kihelyezett cseppje többszörösen megtérül.

Az őszi vetésű kukorica és napraforgó fejtrágyázása során a Nutricharge alkalmazása sorsdöntő jelentőséggel bír, hiszen a csapadékhiány ellenére is elősegíti a növények optimális növekedéséhez szükséges vízmennyiség hozzáférhetőségét.

Növénykondicionálóval a magas terméshozamért és kiemelkedő terményminőségért

A csapadékhiány miatt minden eddiginél fontosabb a megfelelő növénytáplálás. A műtrágyák és hígtrágyák alkalmazása mellett a Catalist Bio növénykondicionáló folyadék használata is jelentősen hozzájárul a termésbiztonság fenntartásához.

A Catalist Bio ugyanis a legtöbb növényvédőszerrel kicsapódás-mentesen keverhető folyadék, mely növényspecifikus módon, közvetlenül a termelt növény igényeihez igazodva biztosít természetes formában hozzáférhető tápanyagforrást. Alkalmazása következtében nő az aszálytűrő képesség, a növényeket érő fertőzési nyomás, javul a talajélet, az önköltség azonban számottevően csökken.

Szeretné Ön is megismerni termékeinket? Kérje kollégáink segítségét és vegye fel velünk a kapcsolatot!