Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

agribiotica - növényi stressz

Felkészülés a kánikulára: A növényi stressz hatásának csökkentése, az ellenálló képesség javítása

Felkészülés a kánikulára: A növényi stressz hatásának csökkentése, az ellenálló képesség javítása

A növényi stressz egy olyan kedvezőtlen fiziológiai állapot, mely során a fejlődéshez, növekedéshez szükséges optimális feltételek már nem adottak. A homeosztázis felborul, és zavar keletkezik az alapvető élettani folyamatokban.

A növénytermesztésben a legnagyobb kockázati tényezőt általában az időjárás jelenti. Magyarországon már a tavalyi, 2021-es évet is szárazság jellemezte, mely várhatóan évről évre fokozódni fog. Hazánkban az aszály leginkább az Alföld középső részét, illetve a tiszántúli területeket sújtja. A szélsőségesen meleg, csapadékhiányos időjárás eredményeképp a növények tápanyagfelvétele akadályozottá válik, melynek következményeit egytől-egyig valamennyi gazda megszenvedi.

Mik azok a stresszorok?

Azokat a külső környezeti tényezőket, terheléseket, melyek negatív hatással vannak az élő szervezetek fiziológiájára, fejlődésére, stresszoroknak nevezzük. A normálistól eltérő, extrém körülményekhez a növények – élettani folyamataik megváltoztatásával – képesek alkalmazkodni, de egy bizonyos szint felett már sérülés keletkezik a genomban, sejtszintű károsodás lép fel. Mindez a maximálisan elérhető terméshozam drasztikus csökkenését eredményezi. 

A stresszorokat 3 nagy csoportba oszthatjuk:

#1 Biotikus tényezők:

 • Vírusok, baktériumok, gombák
 • Gyomnövények
 • Rovarok, egyéb kártevők

#2 Abiotikus tényezők:

 • Extrém hideg és meleg
 • Aszály és belvíz
 • Fagy okozta jégkár
 • Magas UV-sugárzás
 • Erős szél

#3 Emberi tevékenység következményei – antropogén hatások:

 • A légkör CO2 koncentrációjának emelkedése
 • A talaj toxikus só- és nehézfémtartalma
 • A talaj pH-értékének savas irányba való eltolódása
 • Az optimálistól eltérő talajvízszint
 • Talajerózió, a talaj tápanyaghiánya

Felkészülés a kánikulára – egy jó tanács, melyet érdemes megfogadni

A klimatikus változással összefüggő szélsőséges időjárási körülmények nemcsak minket, embereket terhelnek meg. A meleg, száraz időjárás következtében kialakuló termésmennyiség- illetve minőségcsökkenés kardinális probléma. A magas hőmérséklet (hőstressz) megakadályozza a hidratált szövetek növekedését, a membránok és fehérjék sérüléséhez vezet. Meggátolhatja vagy el is lehetetlenítheti a növények legfontosabb élettani folyamatát, a fotoszintézist. Egy bizonyos ponton túlhaladva a szövetek visszafordíthatatlan mértékben károsodnak, akár a teljes növény pusztulását eredményezve.

A lassú, alapos öntözés, az árnyékolás és a talajtakarás mellett arra kell törekedni, hogy a növények edzettebbek, rezisztensebbek legyenek a külső környezeti hatásokkal szemben. Például a vízfelvétel sikeressége nagyban múlik az erős, egészséges, kiterjedt gyökérzet meglétén. Kezeld a növényeket természetes kondicionáló szerrel ellenálló képességük javítása érdekében!

A növényi stressz csökkentése: hogyan javítja a Catalist Bio az ellenálló képességét?

A környezetvédelmi aggályok mellett az extrém meleg, aszályos időjárás szintén szerepet játszik abban, hogy a klasszikus növényvédő szereket lassan felváltják az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lombtrágyák és biostimulátorok.

A Catalist Bio növénytápláló készítmény utóbbi kategóriához áll a legközelebb, ugyanakkor sokkal erőteljesebben és szélesebb körben fejti ki hatását. Lehetővé teszi a növényekben rejlő genetikai potenciál kiaknázását, elősegíti, hogy a növények gyorsabban regenerálódjanak a forróság okozta stresszhelyzetben.

A káliumhiány megnöveli a bakteriális, gombás, vagy vírusos eredetű fertőzések kialakulásának kockázatát. A Catalist Bio talajfertőtlenítő tulajdonsága mellett kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságot biztosít, így mérsékelve a fertőzési nyomást.

A hangsúly a megelőzésen van – ez az innovatív technológia arra készteti a növényt, hogy az megfelelő immunválaszt adjon a kedvezőtlen környezeti hatásokra. A harmonikus tápelem-összetételnek köszönhetően egyszerűen serkenthető a víz- és tápanyagfelvétel. A termék használatával fokozható az aszály elleni tolerancia, hiszen akár 4 hétig a minimumom tartható a vízigény.

 • Csökkentené a hő és szárazság okozta növényi stressz negatív hatásait?
 • Még a szélsőséges időjárási viszonyok mellett is magasabb terméshozamra vágyik?
 • Olyan megoldást keres, mely nem károsítja a környezetet?

Ha akár egyetlen kérdésre is igennel válaszolt, mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink készségesen állnak rendelkezésedre.

Tegyen próbára bennünket! Kérje kollégáink segítségét és ismerje meg tevékenységünket az info@agribiotica.eu emailcímen!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?