Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

ammónia-triune Agribiotica

A TRIUNE trágyakezelő szer közvetett szerepe a malacok súlygyarapodásában és takarmányfelhasználásában

A TRIUNE trágyakezelő szer közvetett szerepe a malacok súlygyarapodásában és takarmányfelhasználásában

Az üvegházhatású gázok mintegy 10,3 %-ának kibocsátásáért az állattartás a felelős, ezért a Green Deal célkitűzéseinek egyik központi területe a fenntartható gazdaságra való áttérés az állattenyésztésben is.

Tudta például, hogy a levegőbe kerülő ammóniumvegyületek 75 %-ának kibocsátásért az állattartás a felelős? És azt, hogy a teljes kibocsátott ammónia érték csaknem 78 %-ának hátterében a szarvasmarha- és sertéstelepek trágyakezelési módszereinek elégtelenségei állnak?

Ez nemcsak azt jelenti, hogy rendkívül nagy mennyiségű, a növénytermesztésben kiválóan hasznosítható ammónia veszik kárba, hanem azt is, hogy a magas légköri ammónia koncentráció hatására mérséklődik a súlygyarapodás, valamint a takarmányhasznosulás az állattartás során. Emellett az állattartó telepek közvetlen lakókörnyezetében élők és a nevelésben dolgozók erős szaghatásoknak és más életminőséget befolyásoló kellemetlenségnek vannak kitéve.

A megoldást a tudatos trágyakezelés és tápanyaggazdálkodás, valamint a TRIUNE trágyakezelő szer használata jelentheti. Tanulmányunk a témában elérhető az Agribiotica weboldalán.

A légköri ammónia mértékére ható tényezők

Az állattartás folyamán levegőbe kerülő ammónia mennyiségének alakulására számos termelési tényező egyidejű fennállása van hatással. Ilyenek pl.:

 • az állat fajtája és az elfogyasztott takarmány típusa.

 • az állattartásra hasznosított épület jellemzői, pl.:
  • szétválasztásra kerül-e a trágya és a vizelet?
  • milyen az épület padlózatának kialakítása?
  • milyen az épület szellőzésének módja, sor kerül-e légszűrők használatára?
  • a tartásra használt épületben milyen trágyatárolók kerültek kialakítása (hűtés, lefedettség stb.)?

 • a keletkezett trágya külső tárolásának módjai (tárolási idő, külső hőmérséklet, lefedéshez használt anyag stb.).

Mivel a légkörbe kerülő ammónia a lakókörnyezetben élők, valamint a dolgozók életminőségének romlása mellett az állatállományra is kedvezőtlen hatással van, a légköri ammónia-koncentráció csökkentése a trágyakezelés egyik központi feladata.

A mérsékelt ammónia-emisszió ugyanis nemcsak a levegő minőségét javítja, hanem az állatállomány szem- és légzőszervi nyálkahártyájának irritációját is csökkenti, ezáltal elősegíti az optimális súlygyarapodás mértékének fenntartását.

TRIUNE trágyakezelő szer a gyakorlatban: bővebben a vizsgálatról

A TRIUNE trágyakezelő készítmény alkalmazásával végzett kutatást a First Farms Hungary Kft. gádorosi telepén az erre kijelölt malacneveldében végeztük el 2020.07.16. és 2020.08.28 között .

A vizsgálat során a teljes lagúnakapacitást és a betelepített malaclétszámot figyelembe véve átlagosan 1 liter TRIUNE / 30 m3 mennyiséget használtunk fel, mely a TRIUNE javasolt optimális felhasználási mennyisége. Azaz a malacok neveldében töltött teljes időszakára számolva a 300 m3 űrtartalmú lagúnába 10 liter TRIUNE-t öntöttünk.

Célunk az volt, hogy meghatározzuk a TRIUNE trágyakezelő készítmény közvetett hatását a tömeggyarapodásra és a takarmányhasznosulásra.

További fontos tudnivalók a vizsgálatról:

 • A kezelésre a vizes fázisban került sor.
 • A TRIUNE mennyiségi elosztásánál figyelembe vettük a lagúna alakját, lefolyásának irányát és több más fontos technikai tényezőt.
 • A kezelt és a kontroll istállóban azonos technikai feltételek és tartási körülmények álltak rendelkezésre.

Az összehasonlítás alapját a telepi átlagos malacneveldében töltött időszak alatti napi súlygyarapodás, takarmányfelhasználás, fajlagos takarmányfelhasználás, valamint a leadási súly adták.

Fontos megemlítenünk továbbá, hogy az eredeti célokkal szemben a légköri ammónia mérésére a vizsgálat ideje alatt fennálló állategészségügyi veszélyhelyzet miatt nem került sor. (Bajoroszági ammónia-emissziós kutatásunk eredményeiről azonban itt olvashat bővebben.)

Tapasztalatok és eredmények

A vizsgálatban részt vevő malacok nevelési időszaka a TRIUNE-nal kezelt teremben 43, a telepi teremben pedig 49, 6 napot vett igénybe. Ezen időszak alatt – a nevelési napok számához arányosítva- a TRIUNE-nal kezelt teremben a malacok átlagosan napi 483, 46 g-ot, azaz összesen mintegy 20,79 kg-ot gyarapodtak. Ehhez a teljes nevelési időszakban 30,26 kg takarmányt fogyasztottak.

A telepi nevelésben részt vevő malacok azonos nevelési időszakban napi 446, 12 g, azaz összesen 22, 13 kg hízást értek el, melyhez 37, 92 kg takarmányt használtak fel.

Vagyis a vizsgálat végzésének időpontjában a TRIUNE hígtrágyakezelő szer alkalmazása mellett nevelt malacok  takarmányfelhasználásának költsége 2, 62 Euróval kevesebb volt, míg értékesítése malaconként átlagosan 1,6 Euró többlet bevétellel járt.

A TRIUNE hígtrágyakezelő szer költsége 0,37 Euró volt a vonatkozó időszakra malaconként, azaz a teljes bevételnövekedés 2020.11.20-i adatokkal számolva mintegy 3, 85 Euró minden egyes nevelt állaton.

Még többet a TRIUNE készítményről

A Triune trágyakezelő szer használatának előnye, hogy alkalmazása mellett a légköri ammónia szintje jelentősen csökken, hiszen segtíségével az állati eredetű ammónia kötött, a növények számára hosszan felvehető formában marad. Ennek következtében csökken az állattartással járó szaghatás, mérséklődik a humán- és az állati szem- és légzőszervi nyálkahártya irritációja, azaz javulnak a dolgozók munkakörülményei és az állatok tartási körülményei is.

Mivel a TRIUNE alkalmazásával csökkennek az állattartás költségei, miközben a vágóállatok eladási ára nő, minden egyes értékesített állaton jelentős haszonnövekedés realizálható.

A TRIUNE mellett szól továbbá, hogy alacsony hőmérsékleten, a téli időszakban is jó hatásfokkal alkalmazható, egyszerűen bekeverhető, kijuttatása pedig semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár. A TRIUNE már bizonyított, próbálja ki Ön is!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?