Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

mezőgazdaság- agribiotica-miben-vagyunk-mások

Mit csinálunk másképpen?

Fenntarthatóság és innováció a gazdák számára „Senki nem birtokolhatja azt, ami a legszebb a Földön – de megismerheti és szeretheti. És ez a természet!” Paulo Coelho Mi az a fenntartható gazdaság? A bolygó, melyen élünk, az...

Elolvasom

A mezőgazdaság két fő területe a földművelés és az állattenyésztés. Tágabb értelmezésben az erdészet, illetve a halászat is ide sorolható. A termelés hatékonyságát leginkább az adott ország éghajlata, valamint a talajminőség befolyásolja.

Hazánk mezőgazdasági adottságai kiemelkedőek, domborzati viszonyait tekintve előnyös helyzetben van. Éghajlata a száraz és nedves kontinentális között helyezkedik el, amely a mérsékelt övi növények termesztésének kedvez. Magas az alföldek aránya és a napsütéses órák száma, azonban a klímaváltozás negatív következményei Magyarországot is hátrányosan érintik (például aszály, elsivatagosodás).

Az itt található fekete mezőségi és barna erdőtalaj jó minőségű, remek termőképességgel rendelkezik. Legértékesebb gabonanövényünk a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó, melyekből más országokba is exportálunk. Az állattenyésztés húzóágazata a baromfi- és sertéstartás, illetve a szarvasmarha- és juhállomány is számottevő.

Az EU által preferált modern, 21. századi mezőgazdaság a fenntartható, környezettudatos megoldásokat részesíti előnyben, amelyek hazánkban is egyre nagyobb hagyományokkal rendelkeznek.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Vélemény, hozzászólás?