Műtrágya

Műtrágya

műtrágyagyártás Agribiotica

Műtrágyagyártás Magyarországon

Áttekintjük a műtrágyagyártás történetét napjainkig. Külön elemezzük a háború és a földgáz árak emelkedésének hatását a műtrágya árakra és hozzáférhetőségre. Bemutatjuk az Agribiotica innovatív megoldásait.

Elolvasom

A növénytermesztés egyik kellemetlen velejárója a talaj tápanyag-tartalmának drasztikus csökkenése. Ez elsősorban kálium-, nitrogén- és foszforhiányt jelent, mely vegyületek pótlásáról gondoskodni szükséges – ellenkező esetben nem számíthatunk magas terméshozamra. Erre a problémára kínál megoldást a műtrágya.

A műtrágya egy mesterségesen előállított termék, mely por, folyadék illetve tabletta formában egyaránt beszerezhető. Fő összetevője a nitrogén, a foszfor és a kálium. Népszerűségét egyszerű alkalmazhatóságának köszönheti, hiszen – a szerves trágyával ellentétben – nem kell beásni a talajba.

A műtrágyák elengedhetetlenek a világ élelmiszer-ellátásának zökkenőmentes biztosítása érdekében. A talajt olyan – viszonylag gyorsan felszívódó – ásványi anyagokkal egészítik ki, melyek nélkülözhetetlenek a növények fejlődéséhez, valamint a magas terméshozam eléréséhez.

A műtrágyázásnak megvannak a lehetséges veszélyei, kockázatai. A túlzott, szakszerűtlen használat nemcsak a növényeknek, hanem a talajnak és a környezetnek is árthat. Például a nitrát felhalmozódhat a természetes vizekben, mely az emberi egészségre nézve is egy igen veszélyes következmény. Egyes készítmények a talaj pH-értékét negatívan befolyásolhatják, erősen savas irányba tolhatják el.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink