Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

folyékony műtrágya agribiotica

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A folyékony műtrágya használata hazánkban már a nitrogén alapú műtrágya felhasználásának mintegy 20-30 % – át teszi ki. Az aszályos időszakok pedig egyre gyakrabban nehezítik meg a mezőgazdasági termelést. De vajon miért célszerű a folyékony műtrágya használata mellett dönteni?

A száraz tavasz hatásai a folyékony műtrágya felhasználására

Az idei esztendőben kimondottan aszályos tavaszról beszélhetünk. Az elmúlt hetekben esett csapadék mennyisége messze elmarad az ilyenkor szokásostól és a tavalyi esztendő adataitól is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból egyértelműen látszik, hogy a március havi hőmérsékletek magasan – országrésztől függően akár 5-8 Celsius-fokkal is – meghaladták az ilyenkor szokásos nappali átlaghőmérsékletet. Az Időkép.hu csapadéktérképe pedig csak az északkelet-magyarországi régióban mutat – a többihez képest – kimagasló értékeket az elmúlt 30 napos időszakban. Az aszályindex 2022.március 31-én 1,71 volt, mely közepes aszálynak felel meg.

Az utóbbi évek és hónapok másik nehézségét a csapadékeloszlás jelentős egyenetlenségei jelentik. A hosszú száraz időszakokat követő ciklonok rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék lehullását eredményezik, ezt azonban a kiszáradt föld nem tudja ilyen kurta idő alatt elvezetni.

Mivel a folyékony műtrágyák hatóanyag-felszívódásához nincs szükség bemosódásra, az aszályos időszak a folyékony műtrágyák felhasználásának kedvez.

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A szemcsés állagú műtrágyákkal szemben a folyékony műtrágya szórásképe és eloszlása homogén, ezáltal a felszívódás és a hatóanyag hasznosulása egyenletesebb a teljes talajterületre vetítve. Kijuttatása jól tervezhető, kevesebb humánerőforrással is hatékonyan és elegáns módon kivitelezhető, a tavaszi tápanyaghiányos időszakban pedig a gyorsaság és megfelelő hatóanyag-ellátottság sorsdöntő a fiatal növények számára. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy míg a szilárd halmazállapotú műtrágyák bemosódásához legalább 10 mm-nyi csapadék szükséges, addig a folyékony műtrágya esetében a felszívódás azonnal megkezdődik.

A legtöbb folyékony halmazállapotú készítmény a leveleken keresztüli tápanyag utánpótlásra is alkalmas, lombtrágyaként is biztonságosan és eredményesen alkalmazható.

A felület borítottságának tekintetében a folyékony műtrágyák szilárd halmazállapotú társaiknál jóval hatékonyabbak. További előnyük, hogy precízebben kijuttathatók, alkalmazásukkal egyenletes keresztirányú szóráskép érhető el. A megfelelően beállított permetezőgéppel az egyenetlenség minimális, alig néhány százalék.

A folyékony műtrágyák használatának azonban nemcsak előnyei, hátrányai is vannak. Az eladási statisztikák szerint a gazdák elsősorban – mintegy 70 %-ban – az őszi vetés fejtrágyázásához döntenek a folyékony műtrágya mellett. Fontos tudni azonban, hogy a folyékony műtrágyákban található karbamidok bomlása során illékony ammónia keletkezik, mely elkerülhetetlenül hatóanyag-veszteséggel jár. A maximális hatóanyag-hasznosulás és a hatóanyag-veszteség minimalizálása érdekében célszerű a folyékony műtrágya mellé a Nutricharcge folyékony műtrágya kezelő szer mellett dönteni.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelőszer működése

Az AgriBiotica számára kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása és fenntartása, ezért termékportfóliónk kialakításakor a gazdák igényeit és a környezetvédelmi szempontokat egyaránt figyelembe vettük.

Az általunk forgalmazott folyékony műtrágya kezelő szer, a Nutricharge biológiailag semleges kezelőszer, melynek nincs hatása sem a talajéletre, sem a növény biológiájára. Hatóanyaga egy nagyméretű szintetikus polimer, mely a talajban káros metabolitok és intermedierek nélkül bomlik széndioxidra és szénhidrogénekre. Ez a polimer kiemelkedő kation megkötő képességének köszönhetően stabilizálja a tápelemeket a talajban és támogatja a tápanyagfelvétel folyamatát.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelő szer segítségével

  • a kijuttatott hatóanyagok kimosódása viharos esőzések esetén is lényegesen kisebb;
  • a műtrágyával kijuttatott és a talajban található természetes foszfor egyaránt jól hasznosíthatóvá és folyamatosan hozzáférhetővé válik;
  • a talajban található ásványi anyagok feltáródása a növény egyedi szükségleteinek megfelelően, a növény számára ideális ütemben és időpontban történik, illetve
  • csökken a párologtatási veszteség.

A Nutricharge ideális választás azon gazdák számára, akik az aszály miatt megviselt őszi vetések tavaszi fejtrágyázását a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben kívánják elvégezni.

Tudta, hogy a Nitrosol folyékony műtrágya mellé a Nutricharge műtrágya kezelő szert választva sokszorosára fokozhatja a hatást? Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és kérje árajánlatunkat most!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?