Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

folyékony műtrágya agribiotica

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A folyékony műtrágya használata hazánkban már a nitrogén alapú műtrágya felhasználásának mintegy 20-30 % – át teszi ki. Az aszályos időszakok pedig egyre gyakrabban nehezítik meg a mezőgazdasági termelést. De vajon miért célszerű a folyékony műtrágya használata mellett dönteni?

A száraz tavasz hatásai a folyékony műtrágya felhasználására

Az idei esztendőben kimondottan aszályos tavaszról beszélhetünk. Az elmúlt hetekben esett csapadék mennyisége messze elmarad az ilyenkor szokásostól és a tavalyi esztendő adataitól is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból egyértelműen látszik, hogy a március havi hőmérsékletek magasan – országrésztől függően akár 5-8 Celsius-fokkal is – meghaladták az ilyenkor szokásos nappali átlaghőmérségletet. Az Időkép.hu csapadéktérképe pedig csak az északkelet-magyarországi régióban mutat – a többihez képest – kimagasló értékeket az elmúlt 30 napos időszakban. Az aszályindex 2022.március 31-én 1,71 volt, mely közepes aszálynak felel meg.

Az utóbbi évek és hónapok másik nehézségét a csapadékeloszlás jelentős egyenetlenségei jelentik. A hosszú száraz időszakokat követő ciklonok rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék lehullását eredményezik, ezt azonban a kiszáradt föld nem tudja ilyen kurta idő alatt elvezetni.

Mivel a folyékony műtrágyák hatóanyag-felszívódásához nincs szükség bemosódásra, az aszályos időszak a folyékony műtrágyák felhasználásának kedvez.

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A szemcsés állagú műtrágyákkal szemben a folyékony műtrágya szórásképe és eloszlása homogén, ezáltal a felszívódás és a hatóanyag hasznosulása egyenletesebb a teljes talajterületre vetítve. Kijuttatása jól tervezhető, kevesebb humánerőforrással is hatékonyan és elegáns módon kivitelezhető, a tavaszi tápanyaghiányos időszakban pedig a gyorsaság és megfelelő hatóanyag-ellátottság sorsdöntő a fiatal növények számára. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy míg a szilárd halmazállapotú műtrágyák bemosódásához legalább 10 mm-nyi csapadék szükséges, addig a folyékony műtrágya esetében a felszívódás azonnal megkezdődik.

A folyékony műtrágyák használatának azonban nemcsak előnyei, hátrányai is vannak. Az eladási statisztikák szerint a gazdák elsősorban – mintegy 70 %-ban – az őszi vetés fejtrágyázásához döntenek a folyékony műtrágya mellett. Fontos tudni azonban, hogy a folyékony műtrágyákban található karbamidok bomlása során illékony ammónia keletkezik, mely elkerülhetetlenül hatóanyag-veszteséggel jár. A maximális hatóanyag-hasznosulás és a hatóanyag-veszteség minimalizálása érdekében célszerű a folyékony műtrágya mellé a Nutricharcge folyékony műtrágya kezelő szer mellett dönteni.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelőszer működése

Az AgriBiotica számára kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása és fenntartása, ezért termékportfóliónk kialakításakor a gazdák igényeit és a környezetvédelmi szempontokat egyaránt figyelembe vettük.

Az általunk forgalmazott folyékony műtrágya kezelő szer, a Nutricharge biológiailag semleges kezelőszer, melynek nincs hatása sem a talajéletre, sem a növény biológiájára. Hatóanyaga egy nagyméretű szintetikus polimer, mely a talajban káros metabolitok és intermedierek nélkül bomlik széndioxidra és szénhidrogénekre. Ez a polimer kiemelkedő kation megkötő képességének köszönhetően stabilizálja a tápelemeket a talajban és támogatja a tápányagfelvétel folyamatát.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelő szer segítségével

  • a kijuttatott hatóanyagok kimosódása viharos esőzések esetén is lényegesen kisebb;
  • a műtrágyával kijuttatott és a talajban található természetes foszfor egyaránt jól hasznosíthatóvá és folyamatosan hozzáférhetővé válik;
  • a talajban található ásványi anyagok feltáródása a növény egyedi szükségleteinek megfelelően, a növény számára ideális ütemben és időpontban történik, illetve
  • csökken a párologtatási veszteség.

A Nutricharge ideális választás azon gazdák számára, akik az aszály miatt megviselt őszi vetések tavaszi fejtrágyázását a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben kívánják elvégezni.

Tudta, hogy a Nitrosol folyékony műtrágya mellé a Nutricharge műtrágya kezelő szert választva sokszorosára fokozhatja a hatást? Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és kérje árajánlatunkat most!

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?