Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

Triune hígtrágya kezelő szer célok és tapasztalatok

Triune hígtrágya kezelő szer: célok és tapasztalatok

Triune hígtrágya kezelő szer: célok és tapasztalatok

Az állattartás melléktermékeként keletkező hígtrágya kezelésének számos módja létezik. Az optimális módszer megválasztása azonban jelentősen csökkentheti a termőterület tápanyag-ellátásának költségeit és leegyszerűsítheti a gazdaságok hatékony üzemeltetéséhez szükséges szervezési folyamatokat. A Triune hígtrágya kezelő szer alkalmazásával tehát nemcsak olcsóbb, egyszerűbb is a termelés.

A Triune hígtrágya kezelő szer alkalmazásának előnyei

Triune hígtrágya kezelő szer egy természetes, vízben oldódó, élő szervezetben fel nem halmozódó polimer nagy felületű negatív töltéssel. Ennek velejárója az a tulajdonság, hogy megköti és megőrzi a kationokat a felületén.

A Triune előnye, hogy megtartja a tápanyagokat a hígtrágyában, azaz a benne található foszfor könnyen felvehető állapotban áll a haszonnövények rendelkezésére. Fontos továbbá, hogy természetes úton lebomló kezelőszerről beszélünk, vagyis alkalmazása sem a dolgozókra, sem az állatvilágra, illetve talajéletre nem jelent veszélyt.

Hosszú hatástartamának köszönhetően alkalmazása gazdaságos, biztonságos és megkönnyíti a munkaszervezést. Emellett segítségével a nitrogénveszteség is minimalizálható, vagyis használatával hatékony hígtrágyakezelés tényleg nem álom többé!

Green Deal, avagy az Európai Unió célkitűzései

Az European Green Deal központi célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása és a klímasemleges, fenntartható gazdaságra való áttérés. Mivel az agrárágazat a teljes kibocsátás több, mint 10%-áért önállóan felel, egyértelmű, hogy innovációkra és változásra van szükség a termelési folyamatok felépítésében.

Mivel az egyéb gázok mellett az ammónia kibocsátásának csökkentése is elsődleges feladat, Bajorországban átfogó vizsgálatot végeztünk a hazánkban az AgriBiotica által forgalmazott Triune hígtrágya kezelő szer ammónia emissziójának felmérésére.

Ammónia emisszió vizsgálata Triune-nal kezelt sertés hígtrágyában

Az ammónia emisszió vizsgálat során bajorországi sertéstelepekről beszerzett hígtrágya mintákat vizsgáltunk. A begyűjtött mintákat hordókba töltöttük, ezután a hígtrágyát további trágyával nem hígítottuk.

A kísérlet első szakaszában három napon át végeztünk ammónia emisszió méréseket, majd a hígtrágyás hordók feléhez az alkalmazási útmutatónak megfelelően Triune hígtrágya kezelő szert kevertünk. Két órával később mind a kezelt hordókon, mind a kontrollcsoportot alkotó kezeletlen hordókon méréseket végeztünk. A következő ammónia emisszió mérésre 24 óra múlva, majd az azt követőre újabb egy hét múlva került sor. Az eredményeket a négy héten át tartó heti méréseket követően tettük közzé.

Azt találtuk, hogy a Triune hígtárgya kezelő szerrel kezelt hígtrágya ammónia tartalma lényegesen nagyobb, mint a kezeletlen hígtrágyáé. Emellett azt is tapasztaltuk, hogy a kezelőszer hatékonysága a kezelést követő 10-14 nap során a legmagasabb, ezt követően azonban az ammónia emissziós hatékonyság fokozatosan csökkent. Ennek oka elsősorban a zárt rendszer hiányában keresendő, hagyományos zárt rendszerben azonban a mért visszaesés nem tapasztalható.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Az ammónia emisszió mérés vizsgálatok bizonyítják, hogy a Triune hígtrágya kezelő szer alkalmazása elősegíti a hígtrágya beltartalmának megőrzését, ezáltal hozzájárul a költséghatékony és eredményes termeléshez.

Szeretne többet megtudni a kísérletről és megismerni a vizsgálatok részletes eredményét? Töltse le az Ammónia emisszió vizsgálata Triune-nal kezelt sertés hígtrágyában c. tanulmányt !


Tegyen próbára bennünket Ön is! Kérje kollégáink segítségét és ismerje meg tevékenységünket az info@agribiotica.eu emailcímen!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?