Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

KAP reform Agribiotica

KAP reform

KAP reform

Az Európai Unió tagállamait egyesítő közös agrárpolitikai gondolkodás célja, hogy elősegítse a tagállamok agrárágazatának harmonikus és eredményes együttműködését. A legutóbbi, 2020-as KAP reform szükségszerűségét nemcsak az éghajlatváltozás következtében fellépő változások adták, hanem Nagy-Britannia Unióból való kilépése és a vásárlói szemlélet megváltozása is.

A 2021-22. közötti felkészülő szakaszt követően 2023-2027. között a tagállamok feladata a KAP reform célkitűzéseinek megvalósítása.

A 2023-2027-es KAP reform célkitűzései

Az aktuális KAP reform központi gondolatai a méltányosság, környezetbarát szemlélet és teljesítményalapúság. A két szakaszban elérhető támogatások teljes összege mintegy 336 milliárd forintot tesz ki, mely a vonatkozó időszakban a uniós költségvetés egyharmada.

A közös agrárpolitika célkitűzései mellett nagyobb szerephez jut a tagállamok egyénileg felállított stratégiai terve is. Ezek elkészítésével a tagállamok körvonalazzák az adott ország részcéljait és mutatóit, meghatározzák a reformok bevezetéséhez és fenntartásához szükséges eszközöket és definiálják az érintett gazdálkodók konkrét feladatait is.

A KAP reform emellett gondoskodik a célzottabb pénzügyi támogatási rendszer biztosításáról, melynek kedvezményei ezúttal a kisüzemek és a fiatal gazdálkodók lesznek.

A környezetbarát gazdasági gyakorlatok kialakítása és fenntartása szintén kiemelt feladat. A vetésforgók bevezetése, a magas kötöttszén tartalmú talajok megóvása és az ökológiai gazdálkodás szemléletének kialakítása épp olyan fontos, mint az éghajlatváltozás elleni fellépésre fordítandó, mintegy 40 %-os költségvetési kvóta.

KAP reform lépései: agro-ökológiai alapprogram

A növekvő – és egyre tudatosabb – fogyasztói igények, valamint a sosem látott mértékben növekvő energia- és alapanyagárak mellett az ökológiai szemléletű gazdálkodás térhódítása nemcsak a KAP reform által támasztott elvárások miatt jelentős.

Az éghajlati változások egyértelmű jelei már a szkeptikusokat is óvatosságra intik, a talaj- és a vízminőség egyre romlik, a természetes ökoszisztémák diverzitása pedig szemlátomást csökken. Azonnali, látványos és eredményes közbelépésre van szükség, hogy a jövő generációk ellátottsága továbbra is biztosított legyen.

A fenntarthatóság és méltányosság érdekében a Green Deal, azaz az Európai Zöld Megállapodás keretében sor kerül a Termőföldtől az Asztalig Stratégia, illetve a Biodiverzitás Stratégia lépéseire, melyek a hazai gyakorlatban az alábbi részterületeken jelennek meg:

  • nem termelő típusú tevékenységek, szaktanácsadás, tudásmegosztás elősegítése;
  • környezetvédelmi és klímavédelmi gondolkodás kialakítása a gazdálkodók körében, edukáció és érzékenyítés;
  • erdőágazati támogatásrendszer kidolgozása, különös tekintettel az erdővédelemre, valamint az erdőtelepítésekre. (A Fit for 55 jogszabálycsomag értelmében ugyanis nemcsak 55-60%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, hanem a széndioxid-kibocsátás ellensúlyozására is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.)
  • Natura 2000 területek kompenzációs támogatása;
  • ökológiai gazdálkodás támogatása és elősegítése.

Az ökológiai gazdálkodás szempontrendszerének sarokkövei a fenntarthatóság, méltányosság és minőség mellett a talaj- és vízrendszer egyensúlyának fenntartása, az erózió elleni védelem, a biodiverzitás megőrzése, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése, a vízvisszatartás és tájkép védelme.

KAP reform az aktuális gazdasági helyzet tükrében

Az elmúlt években a KAP reform célkitűzései mellett a műtrágya-árnövekedés és a korlátozott hozzáférhetőség is az ökológiai gazdálkodás szemléletének befogadására ösztönözte a gazdálkodókat.

Az utóbbi hetek politikai-közéleti változásainak következtében a gazdasági életben is jelentős elmozdulás tapasztalható. A forint-euró árfolyam romlása, a gabona export korlátozás, valamint az energiaár jelentős növekedése és az ellátottság biztosítottságának megingásától való félelem még a legnagyobb műtrágyatermelőket is megfontoltságra, vagy korlátozásokra késztetik.

Azon a gazdálkodóknak azonban, akik az AgriBiotica biológiailag semleges hígtrágya kezelő, növénykondicionáló vagy műtrágya kezelő szerét választják, hatékony megoldásokkal élhetnek a kihívásokkal szemben!

Könnyen alkalmazható, jó keverhetőségi tulajdonságokkal rendelkező, praktikus kiszerelésű és környezetbarát termékeink elősegítik a költséghatékony és eredményes tápanyag-gazdálkodást, ugyanakkor védik és erősítik a talajéletet. Alkalmazásuk mellett lényegesen kevesebb kijuttatott műtrágyára és felhasznált gépi, illetve humán energiára van szükség, ezért kifejezetten gazdaságos technológiákról beszélhetünk.

Válassza Ön is a környezetbarát, minőségi és garantáltan eredményes termékeinket, legyen az AgriBiotica partneri hálózatának tagja! Lépjen velünk kapcsolatba!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?