Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

műtrágya agribiotica

Fenntarthatóság, gazdaságosság és eredményesség a növénytermesztésben

Fenntarthatóság, gazdaságosság és eredményesség a növénytermesztésben

“Alszik a gazda, alszik a birtok.”- tartja a mondás, és a régiek bölcsessége máig sem veszített érvényességéből.

A 21. századi felelős gazdálkodóknak azonban egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen a bevétel maximalizálása mellett a környezeti és társadalmi tudatosságra, valamint a hatékony és eredményes munkavégzésre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Az AgriBiotica biokémiai innovációinak segítségével azonban mindez könnyen, ésszerűen és gazdaságosan elérhető!

Nehézségek a növénytermesztésben

Az input anyaghiány, a szállítási nehézségek, valamint a gyártás során felhasznált erőforrások jelentős árnövekedése egyre inkább megnehezíti a gazdálkodók helyzetét. A korábban megszokott, esetenként nagy környezeti terheléssel járó, műtrágyák előállítása és szállítása ráadásul az utóbbi hónapokban gyakran akadozik, ez pedig további fokozza az áremelkedést, vagyis a termelők költségeit.

A növénytermesztésben minden az időzítésen múlik: akkor kell elvégezni az egyes részfeladatokat, amikor azokhoz minden körülmény optimális. Már néhány napnyi késlekedés is kedvezőtlen hosszútávú következményekkel járhat.

Az AgriBiotica raktárkészletről azonnal elérhető, környezettudatos termékeivel a siker nem marad el. Minden a lehető legjobbkor történik!

Környezettudatos gazdálkodás: hatékonyság és környezetvédelem

Cégünk meggyőződése, hogy a jövő generációk boldogulásának kulcsa a ma helyes döntéseiben van. Annak érdekében, hogy unokáinknak is legyen egészséges és fenntartható élettere, ma kell felelősen eljárnunk.

Mivel a haszon és a hatékonyság a gazdák számára – érthető módon – a legfontosabb tényezők, szívesen választanak kiemelkedő terméshozamot és ellenálló terményt ígérő műtrágyákat. A túlzott vagy kiegyensúlyozatlan műtrágyahasználat, illetve az elégtelen hatóanyag-felszívódás azonban nemcsak elégedetlenséget, hanem jelentős környezeti károkat is okozhat. A helytelen hatóanyagválasztás, vagy a túlzott használat hatására előforduló leggyakoribb problémák a termésminőség romlása, a termények kórokozókkal szembeni ellenállásának csökkenése, valamint a felszíni vizek eutrofizációja* és a talaj savasodása lehetnek.

*Az eutrofizáció jelensége akkor figyelhető meg, amikor a természetesnél lényegesen nagyobb növényi tápanyagterhelés valósul meg. A szokatlan mennyiségű tápanyag hatására a vízben az algák szaporodása felgyorsul, így azok leárnyékolják a vízfelszínt. Mivel a fotoszintézis következtében keletkező oxigén mennyisége alacsonyabb, mint amennyire a növényeknek szüksége van, a víz mélyebb rétegeiben élő vízinövények elpusztulnak. A bakteriális bomlás azonban további oxigént vont el a rendszerből, melynek következtében a tóban élő további fajok is kipusztulnak, majd végül a víz mérgezővé válik.

Azoknak, akik az AgriBiotica környezettudatos stabilizátorait választják, nem kell aggódniuk! Termékeink elősegítik a hatékony növényi tápanyaggazdálkodást és fokozzák a felhasznált hígtrágya, illetve műtrágya felszívódását anélkül, hogy káros hatást fejtenének ki környezetünkre.

Nem véletlen, hogy a gazdák számára a talaj a legnagyobb kincs. Ásványi és szerves anyagok sokaságáról van szó, egy komplex, élő, „lélegző” rendszerről, ami nélkül nem létezne növénytermesztés. Termékeink a talajbiológiával együütműködésben fejtik ki hatásukat. Nem avatkoznak bele a természet egyensúlyába, körforgásába, megőrzik annak biodiverzitását.

A műtrágya árak az egekben járnak

A termelők a saját bőrükön tapasztalják, hogy a mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak jelentősen megnőttek – már 2021. első félévében. A KSH adatai szerint a gabonafélék és takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet nemcsak az ellátásban okozott átmeneti fennakadásokat, hanem az árakat is jelentősen növelte. A gabonafélék és olajnövények kereskedelmi ára óriási léptékekben emelkedik.

Hasonlóan dinamikus növekedés figyelhető meg a műtrágya árakat illetően is. Már 2021. II. negyedévben az árak csaknem 22%-kal emelkedtek az előző év utolsó negyedévéhez képest. Ezzel véget ért az elmúlt öt évben jellemző stagnáló-csökkenő tendencia. Az árak jelenleg magasabbak, mint 2016-ban voltak.

Gazdaságosság és siker a stabilizátorok segítségével

Miközben a globális mezőgazdasági trendek egyértelműen a bio- és környezettudatos gazdálkodás irányába mutatnak, egyre erősödik az az elvárás is, hogy a termelés során minél kisebb ráfordítás mellett érjünk el egyre magasabb, jó minőségű terményhozamokat. A felmerülő problémára a növénynemesítési eljárások jelenthetnek valós választ, ezek azonban kizárólag középhosszú és hosszú távon értelmezhetők. A jelenben a növekedés kulcsa a növényi anyagcsere folyamatok hatékonyságának fokozásában rejlik, melyet AgriBiotica stabilizátoraival és biostabilizároaival érhetünk el.

A műtrágya helyettesítése, felhasznált mennyiségének csökkentése napjaink égető kérdése. A csaknem harminc évnyi kutatási eredmény felhasználásával létrejött GrowGreen biostimulátorunk használatával a termelés költségei jelentősen mérsékelhetők, mivel hatására a nitrogén alapú műtrágya felhasználási igény hektáronként átlagosan 25%-kal csökken. Emellett 10%-kal a foszfor és kálium beviteli igény is mérsékelhető. A Nutricharge® műtrágya kezelő szer a talajban található tápanyagok stabilizálásával teszi lehetővé a növények számára, hogy hatékonyan felhasználják azokat. Biológiailag semleges hatású, a talajban élő mikroorganizmusokat nem károsítja. 

Vásárlóink sikere minket is dicsér, partnereink elégedettsége nekünk is öröm.

Hatékony termelés, hozzáférhető árukészlet és kiemelkedő ügyfélélmény egész évben, minden nap: AgriBiotica.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?