Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

A gabonakivitel korlátozásának okai és hatásai - Agribiotica

A gabonakivitel korlátozásának okai és hatásai

A gabonakivitel korlátozásának okai és hatásai

A pandémia, az aszály valamint az ukrán-orosz háború kirobbanásának és elhúzódásának kedvezőtlen hatásai nemcsak az ellátási láncok fenntarthatóságát, hanem a termelési területek és a munkaerő rendelkezésre állását, valamint a termelési hatékonyságot is csökkentik. Az egymástól részben független események összeadódó hatásának következtében azonban a 2022-es év második felében ha élelmiszerhiány nem is, jelentős áremelkedés és egyes termények, termékek esetében időszakosan korlátozott hozzáférhetőség várható.

A gabonakivitel korlátozásának okai

A kedvezőtlen időjárási viszonyok, a hónapok óta fennálló csapadékhiány, valamint a pandémia és a kelet-európai háborús helyzet mind egy irányba mutatnak: míg a termőterület és a megtermelt gabona mennyisége csökken, addig a termelési és előállítási költségek jelentősen nőnek, ráadásul korlátozott rendelkezésre állástól lehet tartani.

A gabonakivitel korlátozásának célja, hogy a jelenleg átlagosan 50-60 %-os gabonaár-növekedés, valamint a 2022-as termelési év várható nehézségei ellenére is biztosított legyen a hazai ellátási lánc, akár az élelmiszerek, akár a takarmányok hozzáférhetőségéről van szó.

Mit jelent valójában a gabonakivitel korlátozása?

Bár a köztudatban a gabonakivitel korlátozása általános tilalomként van jelen, valójában a gabonaexport nem tilos, csak bizonyos feltételekhez kötött. Ennek értelmében a gabona vetőmagként való értékesítése, a humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kivitel, valamint a tranzitforgalom keretében való átszállítás semmilyen korlátozással nem jár.

Más esetekben azonban a rendelet értelmében az export keretében értékesíteni kívánt gabonára az államnak elővásárlási vagy vételi joga van. A korlátozás alá eső stratégiai jelentőségű gabonák szállításának megkezdése előtt a termelőnek írásban tájékoztatnia kell a NÉBIH-et. Ezután – ha a formai követelményeknek a bejelentés megfelel – a NÉBIH az információkat az agrárminiszternek továbbítja, aki dönt arról, hogy az adott eladás veszélyezteti-e a hazai takarmányozási, élelmezési vagy közellátási területek fenntarthatóságát. Ha az állam elővásárlási vagy vásárlási jogával nem él, a gabona normál módon értékesíthető és exportálható.

A  takarmányozási vagy élelmezésügyi ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű alapanyagok és termékek körébe tartozik jelenleg a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab (törve is), valamint a napraforgómag.

A gabonakivitel korlátozás eddigi tapasztalatai

Nemrégiben Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára nyilatkozott a Portfólió.hu-nak, ahol arról számolt be, hogy a rendeletben foglalt 30 napos döntési mechanizmus a gyakorlatban 1-2 munkanapot vesz igénybe, így a kezdeti ijedtséget követően az export továbbra is zavartalanul működik.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a gazdák sok esetben kivárnak abban bízva, hogy a későbbiekben még többet érnek majd a termények.

Az élelmiszerárstop és a gabonakivitel korlátozás hatásai a piacra

A háború következtében Ukrajna és Oroszország mezőgazdasági tevékenysége  jelenleg korlátozott: a napraforgó és a kukorica esetében legalább 30%-os vetésiterület csökkenéssel kell számolni. (Ez több tízmillió tonna hiányt, vagyis jelentős drágulást vetít előre a Földközi-tengeri régió teljes területére.)

Eközben a műtrágya előállítás is akadozik, vagy szünetel. Kombinálva mindezt a pandémia hosszú távú hatásaival, az aszályos esztendővel, az energiaárak jelentős növekedésével, valamint a július 1-ig érvényben lévő árstoppal,  gabonárak folyamatos és meredek emelkedése mellett az élelmiszerárak jelentős növekedése is várható.

Noha az infláció a korlátozások bevezetésének hatására nem követte a normál ütemet és a várható 13% helyett csak 8.9%-os, az árstop feloldását követően a háztartásokat fejbe kólinthatja a valóság. Ennek ellenére a végfogyasztók számára jelenleg is jól érezhető a hatás: csak márciusban 21,4%-kal nőtt a baromfihús ára – eközben az árstop következtében a termelők egy jelentős része abbahagyta a telepítést, az ukrán termelés kiesett, Franciaországban pedig a madárinfluenza miatt már több, mint 13 millió állatot kellett elpusztítani-, 70%-kal a emelkedett sertéshús kilónkénti átvételi ára, a napraforgóolaj-árakat pedig jócskán 1000 Ft fölé várják az árstop feloldása utánra.

A gabonatermelés hatékonyságnövelésének titka

Azok a termelők tudnak a körülményekhez képest optimális termelési költségekkel jó terméshozamokat és termésminőséget elérni, akik adaptálódnak a helyzethez és képesek nézőpontot váltani. Az általunk forgalmazott, biotechnikai innovációkra épülő termékekkel a hígtrágya-kezelés és a műtrágyázás hatékonysága fokozható,  vagyis a termelési költségek mérsékelhetők. És még a hozzáférhetőség hiányától sem kell tartani!

A Triune hígtrágya kezelő szer segítségével a szervestrágyában képződő ammónia megköthető. Hatása egész évben érzékelhető, kijuttatása télen-nyáron könnyű és költséghatékony, alkalmazása számos további előnnyel jár, melyről Ön is olvashat weboldalunkon.

Catalist Bio növénykondicionálónk ún. BlackBox módszerként működik, így a növények számára 100%-ban felvehető tápanyagforrást jelent. Használatával a hagyományos műtrágyák hatékonysága nő, csökken a fertőzési nyomás és javul a termésminőség, valamint a talajélet.

A műtrágya kezelő szerek piacán az innovatív minőséget Nutricharge technológiánk képviseli, melynek segítségével a talajban foszfor diffúzió valósul meg, így nemcsak a talajban található és kijuttatott molekulák és tápanyagok felszívódása javul, hanem a növények gyökérzete is jelentősen megerősödik.

Felkeltettük érdeklődését? Kérje kollégáink segítségét üzenetben és örömmel támogatjuk Önt a döntéshozásban!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?