Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

ökológiai gazdálkodás Agribiotica

Catalist Bio növénykondicionáló technológia az ökológiai gazdálkodás jegyében

Catalist Bio növénykondicionáló technológia az ökológiai gazdálkodás jegyében

2022 – a zöld megoldások éve lesz, hiszen idén lép életbe a Green Deal, azaz a Zöld Megállapodás. Ennek értelmében biztosítanunk kell, hogy hazánk termelésbe vont területének legalább 25%-a 2030-ra megfeleljen az ökológiai gazdálkodás kritériumainak.

De vajon teljesíthető-e a célkitűzés és meg lehet-e ötszörözni a bio területek arányát alig egy évtized alatt? Beszéljünk az ökológiai gazdálkodás fontosságáról!

Miért van szükség az ökológiai gazdálkodás népszerűsítésére?

Az ökológiai gazdálkodás, vagy másnéven biogazdálkodás elsődleges célkitűzése, hogy egészséges és fenntartható módon állítsa elő termékeit, biztosítsa az élelmiszerek széleskörű hozzáférhetőségét, csökkentse a környezeti terhelést és elkerülje az élelmiszerellátásban esetlegesen kialakuló fennakadásokat.

Mindezt anélkül, hogy a termelés során szintetikus növényvédő szerek és mesterséges hozamfokozók használatára kerülne sor. Egészséges, tápláló, jó beltartalmi értékekkel rendelkező, kedvező körülmények között, jó áron előállított élelmiszerekre van szükség az emberiség hosszú távú fennmaradásához.

A természetes alapú trágyakezelő készítmények, valamint a biológiai növénytápláló szerek segíthetik az eredményességet, ehhez azonban tudatos tervezésre, összehangolt működésre és – a korábbiakhoz képest jelentős- szemléletváltásra van szükség. Így érhetjük el, hogy a biztonságos és fenntartható növekedés, a mindenki számára megfelelő minőségben és mennyiségben hozzáférhető élelmiszer valóban elérhető legyen. Bármennyi új kihívást tartogat is ez a rendszerszintű, következetes változás, meg kell tennünk, mert felelősek vagyunk gyermekeink boldogulásáért, unokáink jövőjéért.

Az ökológiai gazdálkodás alapelvei

Az Ökológiai Gazdálkodók Szervezeteinek Világszövetsége szerint négy alapelv betartása feltétlenül szükséges a biogazdálkodás kialakításához.

#1 A környezet megóvásának alapelve, vagyis hogy a termelés során

  • fontosnak tartjuk az egészséges talajszerkezet kialakítását és az optimális talajélet fenntartását;
  • ideális esetben elkerüljük, de mindenképpen minimalizáljuk a környezeti szennyezést, beleértve a víz-, talaj-, levegő- és éghajlatszennyezést;
  • törekszünk a rendelkezésre álló vízkészlet mindenkori védelmére és gazdaságos felhasználására;
  • kihasználjuk a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket ;
  • a gazdaságok helyének megválasztása során nem kerüli el figyelmünket a termelés során elkerülhetetlen anyagmozgatással járó környezeti terhelés kezelése;
  • szem előtt tartjuk a biodiverzitás megőrzését és hangsúlyozzuk annak fontosságát.

#2 Az ökológiai gazdálkodás második legfontosabb alapelve a méltányosság

  • emberi és üzleti kapcsolatainkban az egyenlőségre és egymás kölcsönös segítésére, win-win helyzetek kialakítására törekszünk. Mely egyben azt is jelenti, hogy a termelésben részt vevő dolgozókkal mindenkor emberségesen bánunk, velünk szemben korrektül járunk el és szakmai támogatást biztosítunk számukra.
  • jelen döntéseinkben nagy szerepet játszik a jövő generációinak biztonsága, azaz gazdasági és erkölcsi értelemben is optimális helyzetek kialakítására törekszünk.
  • szem előtt tartjuk az állatjóléti szempontokat, vagyis nem kerül sor rutinszerű antibiotikum- és hormonhasználatra, illetve etikus és etológiai értelemben is helyes tartási körülményeket biztosítunk.

#3 A gondosság, vagyis a “soha nem ártani elve”

…mely magában foglalja, hogy az innovatív anyagok, eszközök és eljárások kialakításakor, valamint üzembe helyezésekor minden esetben a biztonságra, a várható következmények kívánt eredményeire helyezzük a hangsúlyt. Óvatosak és körültekintőek vagyunk, inkább félünk, mint megijedünk.

#4 Az ökológiai gazdálkodás negyedik alapelve nem más, mint az egészség

… melyet jelen kontextusban a lehető legszélesebb körben kell érteni, beleértve a talajszerkezet, az állat- és növényállomány, valamint a majdani fogyasztó mindenkori egészségét is. Ennek biztosítására az ökológiai gazdálkodás során szigorúan rögzített a növényvédelem és tápanyag utánpótlás során felhasználható anyagok, illetve a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok listája, illetve az egyes eljárások módja. Ez biztosítja, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó – vagy köznyelvileg leginkább bio néven említett- élelmiszerek valóban biztonságosak és kedvező hatásúak legyenek.

Az Agribiotica és az ökológiai gazdálkodás szemléletének célkitűzései összecsengenek

Vállalatunk számára kiemelten fontos az ökológiai gazdálkodás és a fenntartható termelés támogatása. Ezért termékeink mind környezetkímélő, alacsony környezeti terheléssel járó, jól hasznosuló és eredményes termelést lehetővé tevő anyagok, melyek nincsenek biotikus hatással sem a növényekre, sem a talajszerkezetre.

Olyan hatékony megoldásokat keresünk, melyek elősegítik a növények stressztűrő képességének fokozását, javítják a tápanyagellátottságot és növelik a terméshozamokat, ugyanakkor kímélik a talajéletet és segítik a talajszerkezet megóvását, illetve regenerálódását. 

Hígtrágya kezeléséhez keres optimális megoldásokat? Ismerje meg Triune trágyakezelő készítményünk működését és hozzon okos döntéseket! Kérdés esetén kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, írjon nekünk!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?