Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

talajreform Agribiotica

Talajreform, avagy paradigmaváltás a mezőgazdasági termelésben

Talajreform, avagy paradigmaváltás a mezőgazdasági termelésben

A haladó szemléletű gazdálkodók már felismerték, hogy a talajminőség és a talajélet javításának eszköze az átfogó és rövid-, közép- és hosszú távon is hatékony talajreform. A 2023-as évben érvénybe lévő új szabályozások hatására vélhetően egyre többen lesznek majd azon az állásponton, hogy a 3-5 év alatt költséghatékonnyá váló talajmegújító rendszerek kidolgozása szükségszerű folyamat. 

A talaj, mint a gazdák legfontosabb erőforrása

A talaj az emberiség első számú természeti kincse. Hozzájárul a víz és a levegő megtisztításához, és a gazdák legfontosabb erőforrásaként biztosítja a növények táplálását. Az iparosított növénytermesztési eljárások hozadékaként kialakuló környezeti terhelések idővel a talaj minőségromlását, termékenységének csökkenését okozzák. Ez pedig alapvetően meghatározza a gazdálkodás sikerességét. Nem véletlen, hogy a 21. században egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett alternatív gazdálkodási rendszerek, melyek a fenntartható fejlődést is támogatják.

Milyen részterületei vannak a talajreform folyamatának?

A talajreform egy tényleges elköteleződést kívánó, generalizált folyamat, melynek eredményeként hosszú távon csökken a termelői tevékenység anyag- és eszközigénye, ezáltal egészségesebbé válik a talaj és hatékonyabbá a termelés. 

A talajreform sikeréhez 5 részterület összehangolására van szükség, melyek a következők:

#1 állandó talajtakarás biztosítása – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termelésbe bevont területeket folyamatosan fedi zöld növény vagy szármaradvány. Ezzel az egyszerű lépéssel szabályozhatjuk a talajréteg hőmérsékletét, víztartalmát, tömörödöttségét, valamint elősegíthetjük a felszíni és talajélet sokszínűségét.

#2 talajbolygatás minimalizálása, legyen az fizikai, kémiai vagy biológiai. Az ideális talajélet és az optimális talajszerkezet kialakításához elsőként biztosítanunk kell a talaj saját rendszerének zavartalan helyreállítását.

#3 biodiverzitás biztosítása – Amikor a termelés természetes módon, többféle növénycsoport egyidejű, vagy egymás utáni termelésével zajlott, az egyes fajok tápanyagigényének köszönhetően a föld tápanyagkészlete a haszonnövények egyedi igényeinek függvényében változott. Mára azonban a nagy felületen történő, egyéves ciklusokban működő monotermelés jellemző, mely tovább fokozza a talajkimerülést és a növényi diverzitás csökkenését. Visszatérve a mezőgazdaság hagyományos termelési metódusaihoz, a vetésforgók alkalmazásával elkerüljük a talaj kimerülését.

#4 takarónövények vetésforgóba emelése, mely lépéssel elősegítjük, hogy a talaj egész évben gyökérváladékkal ellátott legyen. A megfelelően megválasztott takarónövények előidézik és támogatják a változatos talajélet kialakulását és fenntartását.

#5 az állatállomány tudatos beemelése a talajreform folyamatokba. Jelenleg ez a legkevésbé kiépített részterülete a talajreform programoknak, hiszen az állattartás a számos előny (pl. jobb újrahajtás, kevesebb gyomnövény, könnyebb trágyakezelés stb.) mellett jónéhány nehézséggel is jár.

A talajreform akkor lehet sikeres, ha gyors és látványos eredmények helyett hosszú távon gondolkozunk és valóban képesek vagyunk a szemléletváltásra, hiszen a már hagyományossá vált módszerek helyett a no till termelés lép életbe.

No till termelés és talajreform

A művelés nélküli termelés, vagy más néven direktvetés lényege, hogy a magokat megmunkálatlan talajba vetjük, ezáltal a vetés minimális talajbolygatással, jelentős költségcsökkentés mellett vihető végbe. A no till vetés során lényegesen kevesebb üzemanyag fogy, csökkenthető a gépek amortizációja, alacsonyabb a folyamat munkaerőigénye és kisebb a vízveszteség, miközben ötéves ciklusra vetítve a terméshozam jelentősen nő.

Ráadásul a no till termelés nem igényel különleges éghajlati körülményeket, bármely földrészen hatékonyan alkalmazható és azokban az országokban, ahol már hosszú távú tapasztalatok állnak rendelkezésre, rendszerint sikeres. 

Talajreform az Agribioticával

Az általunk forgalmazott Catalist Bio növénykondicionáló talajtípustól független hatásmechanizmussal javítja a talajaktivitást. Használatával a környezettudatos gazdálkodás megvalósítható, a hatékonyság és környezetvédelem érdekei egyidejűleg érvényesülnek.

Használatával javul a talajélet és jobb lesz a talajszerkezet, ráadásul az esetleges talajkárok- mint a belvizesedés, kötöttség stb.- is javíthatók. A Catalist Bio alkalmazása mellett a növények herbicidekkel szembeni fogékonysága nő, a növényeket érintő fertőzési nyomás azonban csökken.


Válassza Ön is termékeinket, legyen a partnerünk! Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és legyen a partnerünk!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?