Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

tápanyag gazdálkodás Agribiotica

Tudatos tápanyag gazdálkodás = hatékony termelés

Tudatos tápanyag gazdálkodás = hatékony termelés

A foszfor, a kálium és a nitrogén a növények számára kiemelten fontos, a megfelelő terméshozam és termésminőség érdekében pedig elengedhetetlen tápanyagok. A tudatos tápanyag gazdálkodás célja, hogy a növények számára szükséges mennyiség mindig optimális időben és mennyiségben álljon rendelkezésre úgy, hogy a tápanyagok beszerzése, kijuttatása és hasznosulása egyaránt költséghatékony módon megy végbe.

Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a talajszerkezet védelmére, természetes egyensúlyának megőrzésére is figyelmet kell fordítani.

Az erős és ellenálló, ideális beltartalmi értékekkel rendelkező és jól értékesíthető haszonnövények termeléséhez tápanyag gazdálkodási terv és vállalkozói szemlélet, valamint agrármérnöki tudatosság szükséges.

Tápanyag gazdálkodás kisokos: a nitrogén

nitrogén egy kulcsfontosságú vegyület a növények fejlődéséhez – a növekedésben és a vágyott terméshozam elérésében játszik kiemelkedő szerepet. Ha nem áll rendelkezésre az optimális nitrogén mennyiség, a növény visszamarad a fejlődésben: növekedése lelassul vagy teljesen megáll, csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem hoz termést.

A talajban található természetes nitrogén hasznosulása meglehetősen gyenge. Mivel a szerves trágya kijuttatása során a talajba kerülő nitrogén hasznosulásának mértéke esetleges, a folyamat során felszívódó nitrogén mennyisége pedig kiegyenlítetlen, az ideális módszer a megfelelő tápanyag gazdálkodás kialakítására a műtrágya általi kijuttatás

Ebben az esetben a nitrogén mintegy 40-60%-a hasznosul attól függően, hogy a talajban, mint közvetítő közegben, milyen folyamatok mennek végbe (denitrifikáció, biológiai fixáció, kimosódás stb.), illetve milyen a talaj

  • nedvességtartalma és hőmérséklete;
  • anyagi ásvány összetétele és adszorpciós kapacitása;
  • pH-ja és talajélete, valamint
  • hogy a termelni kívánt növény milyen nitrogénigénnyel bír és 
  • mely fejlődési stádiumban van.

A helyes tápanyag gazdálkodáshoz tudatos tervezésre és megfelelő műtrágyázási protokollra van szükség, melynek eredményességéhez ismerni kell az egyes talajok kémhatását, pufferkapacitását és mésztartalmát egyaránt.

A kálium és a foszfor: a tápanyag gazdálkodás további fontos tényezői

A foszfor és a kálium a korlátozottan felvehető tápanyagelemek közé tartozik. Felszívódásukat befolyásolják a talajban található kolloid kötések és a talaj kémhatása is. (Míg savas közegben oldhatatlan vas- és alumínium-foszfátok keletkeznek, addig lúgos talajban kémiai adszorpció során oldhatatlan vagy nehezen oldható kalcium-foszfátok alakulnak ki.)

Az eredményes haszon- és árunövény termeléséhez kiemelten fontos a talajbeli foszfor és kálium mennyiségének optimalizálása, melyhez a legtöbb esetben a tápanyag gazdálkodás tervezése és a műtrágyák alkalmazása jelentik a megoldást. 

A foszfor pótlására azonban a műtrágyák mellett fontos megemlítenünk a hatékony hígtrágya kezelés nyújtotta lehetőségeket, melyek elősegítik a talajfoszfátok feltáródását. (A tudatos tápanyag gazdálkodás lépéseit követve az első évben akár 40 % is lehet a szerves trágyában található foszfor hasznosulása, ami általában magasabb, mint a műtrágyában található foszforvegyületeké.)

Siker és tudatosság: a tápanyag gazdálkodási terv

Noha a tápanyag gazdálkodási terv készítése csak az AKG programban résztvevő termelők számára kötelező, elkészítése minden gazdálkodó számára komoly előnyökkel járhat. 

Ideális esetben a terv alapjául az évente elkészíttetett talajtani vizsgálatok– szükség esetén levélanalízissel kiegészített- eredményei szolgálnak. (Talajtani vizsgálati eredmények a tervet egyszerűsített mérlegszámítási módszerrel, a tervezett termésszinthez igazítva kell elkészíteni.)

A tápanyag gazdálkodási terv elkészítésének célja, hogy a gazda számára áttekinthetővé váljon a termelésbe bevont területek hektáronkénti kálium, nitrogén és foszfor szükséges mennyisége. A terv segítségével láthatóvá válik az eredményes termelés biztosításához szükséges műtrágyák és szerves trágyák, valamint hatékonyságfokozók és egyéb termésnövelő anyagok mennyisége is.

Műtrágya-hatékonyságfokozók a tápanyag gazdálkodás egyensúlyáért

Cégünk számára elsődleges, hogy valóban támogató partnerséget nyújtson vásárlóinak, ezért olyan megoldásokat keresünk, melyek hosszú távon is eredményesek lehetnek számukra. 

Az általunk forgalmazott Nutricharge® technológia az egyik leghatékonyabb módszer a növények tápanyag-utánpótlásának biztosítására, ezáltal a tápanyag gazdálkodás egyensúlyának fenntartására.

A Nutricharge® működési mechanizmusának köszönhetően ugyanis a talajban található kationok nem a foszforhoz, hanem magához a negatív töltéssel rendelkező, biológiailag lebomló polimer bevonattal ellátott Nutricharge® molekulához csatlakoznak. Vagyis a foszfor továbbra is oldható és felvehető formában érhető el a növények számára, legyen az műtrágya által kijuttatott vagy természetesen előforduló.

Tudjon meg többet a Nutricharge® technológiáról és ismerje meg tevékenységünket, legyen Ön is elégedett partnereink egyike! Árajánlatért, további információkért forduljon hozzánk, írjon nekünk!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?