Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

fenntartható mezőgazdaság Agribiotica

A fenntartható mezőgazdaság gondolatisága és lehetséges gyakorlatai

A fenntartható mezőgazdaság gondolatisága és lehetséges gyakorlatai

A fenntartható mezőgazdaság fogalmának bevezetése a mezőgazdasági termelés szemléletváltását tükrözi. Az új gondolkodásmód a mezőgazdasági fenntarthatóság mellett az ökológiai fenntarthatóságra és a társadalmi egyensúly fenntartására is figyelmet fordít. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Vizsgáljuk meg együtt!

A fenntartható mezőgazdaság fogalmának jelentése

Az Európai Unió a fenntartható mezőgazdaság tevékenységet elsősorban a céljai alapján értelmezi. Azaz, ha a mezőgazdasági termelés során

  • a természeti erőforrások nem sérülnek;
  • a biodiverzitás, valamint a talajélet nem változik, illetve javul;
  • megvalósul az ökoszisztéma támogatása;
  • jó minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítására kerül sor;
  • javul a táplálékminőség, a vidéki környezet megjelenése és a vidéki emberek életminősége, valamint
  • érvényesülnek az állatjóléti szempontok is,

fenntartható mezőgazdaságról beszélhetünk. Mindez természetesen csak akkor lehet érvényes, ha mindeközben a termelés közgazdasági élet- és versenyképessége is biztosított.

A 21. századi mezőgazdasági tevékenység legnagyobb kihívásai

A kétezres években szembe kell néznünk a népességszám folyamatos növekedésének következményei mellett a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, a vízkészletek hozzáférhetősége miatti növekvő versennyel, a mezőgazdasági termelés fenntartásához szükséges fosszilis energiák hiányának problémáival, a növekvő élelmiszerigénnyel, a művelhető területek felületének csökkenésével és az erózió, illetve a légszennyezés hosszútávú következményeivel.

A megoldást új, környezettudatos metódusok kialakítása és olyan környezetbarát növénykondicionálók, hígtrágya stabilizátorok és műtrágya kezelő szerek jelenthetik, mint amilyenek az AgriBiotica portfóliójának termékei.

Fenntartható mezőgazdaság: az emberi tényező

A társadalmi fenntarthatóság elengedhetetlen a fenntartható mezőgazdaság, illetve a fenntartható fejlődés biztosításához. Azaz, ha a társadalmi igazságosság elve, a környezettudatos és környezetetikus magatartás, a természeti erőforrások ésszerű és hosszú távon is alkalmazható felhasználása, valamint az esélyegyenlőség elve egyidejűleg áll fenn, a fenntartható mezőgazdaság társadalmi aspektusa érvényesül.

A mindennapok gyakorlatában mindez széleskörű változásokkal jár együtt a mezőgazdasági termelésben résztvevő alkalmazottak biztonságos munkakörülményeinek biztosításától kezdve a korrekt bérezésen át egészen a környezetvédelmi és egyéb szempontok érvényesítéséig. A fenntartható mezőgazdaság a rövidtávú haszonnal szemben a hosszú távú társadalmi és gazdasági nyereségességet teszi fókuszba.

Biodiverzitás, talajélet és energiatudatosság a termelésben

Biodiverzitásnak nevezzük az egy adott területen megtalálható különféle létformák – például a természeti világunkat alkotó állatfajok, növények, gombák, sőt a mikroorganizmusok, például baktériumok – sokféleségét.

A talaj a biodiverzitás meghatározó közege, ahol az összes organizmus közel egyharmada fellelhető. A fenntartható földhasználat – például a biológiai, vegyszeres beavatkozások mellőzése – hozzájárul a talajromlás megszüntetéséhez, valamint a talaj erőforrásainak megőrzéséhez.

A fenntartható mezőgazdaság nagy hangsúlyt helyez a növény- és állatvilág diverzifikációjának elősegítésére és megőrzésére, a talajélet egyensúlyának fenntartására, valamint az energiatudatos szemlélet kialakítására és fenntartására is.

Vagyis a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot követő gazdálkodók számára a környezettudatosság túlmutat a költséghatékony és kedvező energiafelhasználású eljárások alkalmazásán.

Fenntartható mezőgazdaság a gyakorlatban

A fenntartható mezőgazdasági eljárások alkalmazás végeredményben azt jelenti, hogy olyan jól tervezett, tudatos és gazdaságos lépéseket teszünk az eredményes termelés érdekében, melyek környezeti terhelése minimális.

A talajélet erősítése és a rendkívül költséges műtrágya-felhasználás mértékének csökkentése érdekében célszerű egy olyan növénytermesztési-állattenyésztő integrált rendszer felállítása, amelynek ágazatai egymást támogatva segítik a termelési folyamatok sikerét. A sertés- vagy marhatelepeken keletkező hígtrágya szakszerű kezelésében a több fázisban is bevethető Triune hígtrágya kezelő szer lehet segítségünkre.

A talaj tápanyag gazdálkodási terv készítésével megőrizhetjük a talaj egyensúlyát, miközben a felhasznált műtrágya mennyiségét csökkentjük. A folyamatot a biológiailag lebomló Nutricharge műtrágyakezelő szer segítségével optimalizálhatjuk, hiszen kihelyezésének következtében a talajban található mikro- és makroelem molekulák kimosódásának mértéke alacsony. A készítmény hatására a talajban található természetes és a műtrágyával kijuttatott foszfor nagymértékben hozzáférhetővé válik és jól hasznosul, miközben a talaj vízmegtartó képessége is javul.

A Catalist Bio növénytápláló technológiai készítmény alkalmazásával javul a hagyományos műtrágyák hatékonysága, ezáltal a kijuttatott hatóanyagtartalom mennyisége csökkenthető. A készítmény emellett szerepet vállal a talajkárok csökkentésében, a talajfertőtlenítésben és a növények beltartalmi értékének növelésében is. Igazi aduász, mely kedvező keverhetőségi tulajdonságaival és könnyen alkalmazható kiszerelésével segíti a gazdálkodók sikerét.

Felkeltettük érdeklődését? Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és kérjen árajánlatot!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?