Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

hígtrágya kezelés agribiotica

Hatékony hígtrágya kezelés az AgriBiotica-val

A szabványoknak megfelelő hígtrágya kezelés lehetővé teszi a költséghatékony és eredményes növénytermesztést, illetve megelőzi a helytelen technológiai eljárás következtében kialakuló esetleges káros környezeti hatásokat. Az AgriBiotica hígtrágya stabilizátorainak segítségével a folyamat leegyszerűsíthető és még hatékonyabbá tehető.

 A hígtrágya jellemzői

 Az almozás nélküli tartástechnológiájú sertés- és szarvasmarha telepek fenntartásának nagy mennyiségben keletkező mellékterméke a hígtrágya. A magas szervesanyag és fajtafüggő hasznosanyag-tartalmú, főként bélsárból, vizeletből, ivó-, technikai és öblítővízből, valamint élelemmaradványokból álló anyag kiválóan hasznosítható a növénytermesztésben.

 A biológiai átalakulást követően a hígtrágya a növények számára könnyen felvehető tápanyagkomplexnek minősül. A benne található nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és nátrium pedig csökkentheti, vagy akár szükségtelenné is teheti a műtrágyák felhasználását.

 A hígtrágya kezelés célja: a hatékonyság és a tápanyag-optimalizáció

 A naponta nagy mennyiségben keletkező állati ürülékben több milliárdnyi baktérium gondoskodik arról, hogy a bomlás természetes módon is gyorsan végbe menjen. A folyamatot kontrollálatlanul hagyva azonban teret adunk a patogén szervezetek elszaporodásának, illetve egyaránt veszítünk tápanyagot és energiát is.

 Mivel az ürülék azonnali termőterületre történő kihelyezése rendkívül ritkán megoldható, a keletkező hígtrágyát tárolni, illetve érlelni kell. Így érhető el, hogy az a talaj gazdagítására, a növények tápanyag- és vízigényének pótlására valóban alkalmas legyen.

 A hígtrágya kezelés lehetséges módszerei:

     fázisbontás nélkül, pl.: homogenizált öntözés;

     fázisbontás, pl.: ülepítés, nagyfelületű szűrés, szűréssel kombinált ülepítés, gépi berendezésekkel – centrifuga, vibrációs szűrő stb.- támogatott bontás;

     részleges tisztítás, azaz anaerob és aerob kezelések, illetve kombinált- mechanikai, kémiai és biológiai eljárásokat egyesítő- tisztítás.

 A korszerű hígtrágya kezelés során a hígtrágyát trágyatárolókban és trágyacsatornákban tárolják. Ezekben az aneorob mikroorganizmusok külső behatás nélkül, természetes módon is megjelennek, majd megkezdik a szerves anyagok előbontását. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az aneorob baktériumok kizárólag oxigénmentes környezetben életképesek, vagyis csak a medencefenéken tevékenykednek.

 A medence középső rétegében élő fakultatív mikroorganizmusok, melyek oxigénmentes és oxigénben dús közegben is hatékonyan funkcionálnak, elemésztik az aneorob baktériumok által előbontott szervesanyagokat és tovább bontják a fennmaradó részecskéket.

 Munkájukat a medence felső rétegcentimétereiben az aerob baktériumok segítik, melyek befejezik a szulfitok és ammóniák elbontását, ezáltal a szagtalanításért is felelősek.

 Professzionális hígtrágya kezelés az AgriBiotica-val

 A biológiai hígtrágya kezelés sikerességét növeli természetes alapú trágyakezelő készítményünk, a Triune, mely a sertés- és a szarvasmarha trágya kezelése során egyaránt alkalmazható.  A leghatékonyabban akkor segíthetjük használatával a telepet, ha az üres lagúnákat először 25%-ban vízzel töltjük fel, majd ebbe adagoljuk a hígtrágya stabilizátort.

Az üres lagúnában kezdett kezelés hatására ugyanis a mikroorganizmusok már a nevelési ciklus kezdetétől végzik a dolgukat. A Triune alkalmazásának előnye, hogy a beszáradó felszínű tárolókban lerakódó rétegeket, valamint a képződő kérget folyamatosan folyékony halmazállapotban tartja. Így a homogenizálás nem kíván további külső beavatkozást, a folyamat keverés vagy mozgatás nélkül végbemegy. Eszközhasználat hiányában pedig csökkennek a költségek, miközben az eredmény változatlan marad.

 A hígtrágya kijuttatása

 A hígtrágya kijuttatását minden esetben helyszíni talajtani vizsgálat, valamint tápanyagelemzés előzi meg. Ezt követően a hígtrágyaszóró gépek feltöltése zajlik, majd megkezdődik a szórás. Ha a lagúnákat sem a nevelési ciklus kezdetekor, sem 25 %-os telítettséget követően nem kezeltük hígtrágya stabilizátorral, akkor a szállítójármű kijuttatóberendezésén keresztül van erre további lehetőségünk.

A hígtrágya szórás szabályai:

     talajtani szakvéleményre alapozott talajvédelmi hatósági engedély nélkül a hígtrágya a termőterületre nem juttatható ki;

     a hígtrágya kijuttatása december 1. és február 15. között tilos, az őszi hónapokban pedig kizárólag abban az esetben engedélyezett, ha a vetés a szórást legfeljebb 15 naptári napon belül követi;

     minden esetben szem előtt kell tartani a szóráskor esedékes várható csapadékmennyiséget és a területi művelhetőség fenntarthatóságát;

     a területre kijuttatott nátrium mennyisége nem haladhatja meg hektáronként a 170 kg-ot;

     20 % -os vagy annál nagyobb lejtők eseték a hígtrágya szórásának feltétele az azonnali bedolgozás vagy a növényi fedettség.

 A hígtrágya kezelés fontos szempontja emellett a mindenkori környezetvédelem, így egyes esetekben- pl. 150 cm feletti talajvízszint, sekély termőrétegű kavicsterasz, gyökérfejlődést gátló tényezők- a hígtrágya kihelyezése nem lehetséges. Engedélyezett szórás esetén azonban agrotechnikai beavatkozásokkal- talajlazítás, mésztrágyázás, mélyszántás- az eredményesség fokozható.

 A hígtrágyaszórást követően, a megfelelő hígítási arányokat megtartva- 1:14 vízarány- közvetlenül a trágyára permetezve is használhatjuk a természetes, állatok és emberek számára egyaránt biztonságosan alkalmazható Triune hígtrágya stabilizátort.

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?