Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

hígtrágya kezelés agribiotica

Hatékony hígtrágya kezelés az AgriBiotica-val

Hatékony hígtrágya kezelés az AgriBiotica-val

A szabványoknak megfelelő hígtrágya kezelés lehetővé teszi a költséghatékony és eredményes növénytermesztést, illetve megelőzi a helytelen technológiai eljárás következtében kialakuló esetleges káros környezeti hatásokat. Az AgriBiotica hígtrágya stabilizátorainak segítségével a folyamat leegyszerűsíthető és még hatékonyabbá tehető.

 A hígtrágya jellemzői

 Az almozás nélküli tartástechnológiájú sertés- és szarvasmarha telepek fenntartásának nagy mennyiségben keletkező mellékterméke a hígtrágya. A magas szervesanyag és fajtafüggő hasznosanyag-tartalmú, főként bélsárból, vizeletből, ivó-, technikai és öblítővízből, valamint élelemmaradványokból álló anyag kiválóan hasznosítható a növénytermesztésben.

 A biológiai átalakulást követően a hígtrágya a növények számára könnyen felvehető tápanyagkomplexnek minősül. A benne található nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és nátrium pedig csökkentheti, vagy akár szükségtelenné is teheti a műtrágyák felhasználását.

A termőföldön való elhelyezésnek számos előnye van

Ha a hígtrágya kezelése és kijuttatása a megfelelő módon történik, a talajminőség és talajszerkezet nagymértékben javítható, gazdagítható. Ahogyan fentebb említettük, a növények tápanyag- és vízigényének a pótlása szintén remekül megvalósítható ezzel a környezettudatos módszerrel.  Ez a folyamatosan emelkedő műtrágya árakat és a korlátozott elérhetőséget figyelembe véve kiemelten fontos szempont tud lenni.

A hígtrágya hasznosítás előnyeiről ebben a cikkben olvashat bővebben.

A hígtrágya kezelés célja: a hatékonyság és a tápanyag-optimalizáció

 A naponta nagy mennyiségben keletkező állati ürülékben több milliárdnyi baktérium gondoskodik arról, hogy a bomlás természetes módon is gyorsan végbe menjen. A folyamatot kontrollálatlanul hagyva azonban teret adunk a patogén szervezetek elszaporodásának, illetve egyaránt veszítünk tápanyagot és energiát is.

 Mivel az ürülék azonnali termőterületre történő kihelyezése rendkívül ritkán megoldható, a keletkező hígtrágyát tárolni, illetve érlelni kell. Így érhető el, hogy az a talaj gazdagítására, a növények tápanyag- és vízigényének pótlására valóban alkalmas legyen.

 A hígtrágya kezelés lehetséges módszerei:

     fázisbontás nélkül, pl.: homogenizált öntözés;

     fázisbontás, pl.: ülepítés, nagyfelületű szűrés, szűréssel kombinált ülepítés, gépi berendezésekkel – centrifuga, vibrációs szűrő stb.- támogatott bontás;

     részleges tisztítás, azaz anaerob és aerob kezelések, illetve kombinált- mechanikai, kémiai és biológiai eljárásokat egyesítő- tisztítás.

 A korszerű hígtrágya kezelés során a hígtrágyát trágyatárolókban és trágyacsatornákban tárolják. Ezekben az aneorob mikroorganizmusok külső behatás nélkül, természetes módon is megjelennek, majd megkezdik a szerves anyagok előbontását. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az aneorob baktériumok kizárólag oxigénmentes környezetben életképesek, vagyis csak a medencefenéken tevékenykednek.

 A medence középső rétegében élő fakultatív mikroorganizmusok, melyek oxigénmentes és oxigénben dús közegben is hatékonyan funkcionálnak, elemésztik az aneorob baktériumok által előbontott szervesanyagokat és tovább bontják a fennmaradó részecskéket.

 Munkájukat a medence felső rétegcentimétereiben az aerob baktériumok segítik, melyek befejezik a szulfitok és ammóniák elbontását, ezáltal a szagtalanításért is felelősek.

 Professzionális hígtrágya kezelés az AgriBiotica-val

 A biológiai hígtrágya kezelés sikerességét növeli természetes alapú trágyakezelő készítményünk, a Triune, mely a sertés- és a szarvasmarha trágya kezelése során egyaránt alkalmazható.  A leghatékonyabban akkor segíthetjük használatával a telepet, ha az üres lagúnákat először 25%-ban vízzel töltjük fel, majd ebbe adagoljuk a hígtrágya stabilizátort.

Az üres lagúnában kezdett kezelés hatására ugyanis a mikroorganizmusok már a nevelési ciklus kezdetétől végzik a dolgukat. A Triune alkalmazásának előnye, hogy a beszáradó felszínű tárolókban lerakódó rétegeket, valamint a képződő kérget folyamatosan folyékony halmazállapotban tartja. Így a homogenizálás nem kíván további külső beavatkozást, a folyamat keverés vagy mozgatás nélkül végbemegy. Eszközhasználat hiányában pedig csökkennek a költségek, miközben az eredmény változatlan marad.

 A hígtrágya kijuttatása

 A hígtrágya kijuttatását minden esetben helyszíni talajtani vizsgálat, valamint tápanyagelemzés előzi meg. Ezt követően a hígtrágyaszóró gépek feltöltése zajlik, majd megkezdődik a szórás. Ha a lagúnákat sem a nevelési ciklus kezdetekor, sem 25 %-os telítettséget követően nem kezeltük hígtrágya stabilizátorral, akkor a szállítójármű kijuttatóberendezésén keresztül van erre további lehetőségünk.

A hígtrágya szórás szabályai:

     talajtani szakvéleményre alapozott talajvédelmi hatósági engedély nélkül a hígtrágya a termőterületre nem juttatható ki;

     a hígtrágya kijuttatása december 1. és február 15. között tilos, az őszi hónapokban pedig kizárólag abban az esetben engedélyezett, ha a vetés a szórást legfeljebb 15 naptári napon belül követi;

     minden esetben szem előtt kell tartani a szóráskor esedékes várható csapadékmennyiséget és a területi művelhetőség fenntarthatóságát;

     a területre kijuttatott nátrium mennyisége nem haladhatja meg hektáronként a 170 kg-ot;

     20 % -os vagy annál nagyobb lejtők eseték a hígtrágya szórásának feltétele az azonnali bedolgozás vagy a növényi fedettség.

 A hígtrágya kezelés fontos szempontja emellett a mindenkori környezetvédelem, így egyes esetekben- pl. 150 cm feletti talajvízszint, sekély termőrétegű kavicsterasz, gyökérfejlődést gátló tényezők- a hígtrágya kihelyezése nem lehetséges. Engedélyezett szórás esetén azonban agrotechnikai beavatkozásokkal– talajlazítás, mésztrágyázás, mélyszántás- az eredményesség fokozható.

 A hígtrágyaszórást követően, a megfelelő hígítási arányokat megtartva- 1:14 vízarány- közvetlenül a trágyára permetezve is használhatjuk a természetes, állatok és emberek számára egyaránt biztonságosan alkalmazható Triune hígtrágya stabilizátort.

További kérdései vannak? Írjon nekünk az info@agribiotica.hu emailcímre és Önnel is örömmel megosztjuk eredményeinket!

Biztos megoldásokat keres? Ismerje meg termékeinket és kérje kollégáink segítségét!

 

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?