Keresés
Keresés

Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

műtrágyakrízis agribiotica

Műtrágyakrízis: még nincs vége!

Műtrágyakrízis: még nincs vége!

Egekben a műtrágyaárak, késnek a szállítások, akadozik az ellátottság és a műtrágyakrízis már világszintű. A nitrát alapú műtrágyák piacán jelentős hiány lépett fel, a foszfát műtrágyákra az exportőrök egy része kiegyenlítő vámokat vetett ki. Az árak csak nőnek és nőnek… és messze még a vége! 

Összefoglalónk a műtrágyakrízisről és a tudatos gazdák megoldásáról.

 A műtrágyakrízis kialakulásának okai

Az egyes műtrágyák előállítási költségeinek akár 70-80%-át is a gyártás során felhasznált gáz- és villamosenergiák költsége teszi ki. A műtrágyakrízis kialakulásának legfőbb oka az európai energiahelyzet stabilitásának hiánya, valamint a történelmi mértékű gáz- és villamosenergia-árnövekedés.

 

A jelentősen megdrágult előállítási költségek következtében jelenleg hozzávetőlegesen 500-800 ezer tonna nitrogén alapú műtrágya hiányzik az európai felvevőpiacról, mivel az ellátottság változékonyságának, valamint az energiapiaci hozzáférhetőség- és árstabilitás hiányának következtében a gyártók a leállás mellett döntöttek.

A földgáz árnövekedésének hatása a műtrágyakrízis kialakulására

 

Az elmúlt egy naptári évben a gáz ára átlagosan nemcsak ötszörösére nőtt, hanem időszakos kilengéseket is mutat. Ez év októberében a holland TTF tőzsdén a földgáz megawattóránkénti ára többször is elérte, sőt meg is haladta a 100 eurós összeget. Noha Vlagyimir Putyin nyilatkozata arról, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték jóváhagyása stabilizálni fogja a piacot, mérsékelte valamelyest az árakat, az árnövekedés valójában permanensnek tekinthető.

 

Ezek az extrém csúcsok  és az időszakos hiányok következtében kialakult műtrágyakrízis rányomja bélyegét a piac hangulatára és nehezen tervezhetővé teszi a jövőt.

Csapdahelyzetben a gazdálkodók

 

A világpiaci folyamatok legnagyobb vesztesei a gazdák és rajtuk keresztül maguk a fogyasztók. Mivel a műtrágyaárak az elmúlt egy évben átlagosan 30 %-kal növekedtek, a nitrát alapú műtrágyák árai pedig csaknem 50%-kal lettek magasabbak, a műtrágyakrízis elkerülhetetlen.

 

A legnagyobb termelők meg tudják fizetni még a jelenleg érvényben lévő magas árakat is, a kisebb gazdaságok vezetői azonban döntéskényszer helyzetbe kerültek. El kell dönteniük, hogy élnek-e a piac által jelenleg kínált lehetőségekkel és magas áron vásárolnak-e műtrágyákat, ezzel az élelmiszer- és takarmány árak jelentős növekedését idézve elő. 

 

Azok, akik nem változtatnak műtrágyafelhasználási metódusukon és a korábbiakkal megegyező mennyiségben alkalmazzák az időközben jelentősen megdrágult készítményeket, nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy a megnövekedett költséggel előállított jelentősen drágább termékeket a piac valóban felveszi.

 

Azok, akik úgy próbálják mérsékelni a költségeiket, hogy csak a feltétlenül szükséges mennyiségben szerzik be a műtrágyákat, kockáztatják az optimális terményhozamokat. A rizikó, hogy a megtermelt növények mennyisége vagy minősége elmarad a felvevőpiac elvárásaitól, komoly fejtörést okoz minden gazdálkodónak. 

 

Akik kivárnak sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a piaci elemzők szerint a drágulás 2022-ben is megállíthatatlanul folytatódik.

* Frissített információk: Sajnos a prognózis teljes mértékben helytálló volt. 2022 második negyedévét vizsgálva 44%-os keresletcsökkenés tapasztalható a hazai műtrágya piacon a 2021-es év megegyező időszakához képest. Ennek oka egyértelműen az újabb (2,2-3,8-szoros) drasztikus áremelkedés. Ez, és a 2022 júliusától Európa-szerte tomboló aszály alaposan megnehezítette a gazdák dolgát, akik számára a megoldás a biokémiai innovációkban keresendő.

A tudatos gazdák megoldása a műtrágyakrízis megkönnyítésére

 

A műtrágyakrízis következtében beálló hiányt kizárólag tudatos és felelős gazdálkodói magatartás kialakításával, illetve innovatív szerek használatával győzhetjük le.

 

A Nutricharge biológiailag semleges műtrágyakezelőszer biztosítja a hatékony foszfor diffúziót, elősegítve ezzel a növények számára a foszforhoz való könnyű hozzáférést. Emellett minimalizálja a tápanyagveszteséget és támogatja a tápanyagstabilizációt, gátolja a kedvezőtlen kristályképződést, diszpergál és nedvesítő, felületaktív hatással bír. 

Használata mellett a műtrágyafelhasználás gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető. Válassza Ön is!

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink

Termékeink

Termékek

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?