Agrobioscience for farmers

Agrobioscience for farmers

műtrágyakrízis agribiotica

Műtrágyakrízis: még nincs vége!

Egekben a műtrágyaárak, késnek a szállítások, akadozik az ellátottság és a műtrágyakrízis már világszintű. A nitrát alapú műtrágyák piacán jelentős hiány lépett fel, a foszfát műtrágyákra az exportőrök egy része kiegyenlítő vámokat vetett ki. Az árak csak nőnek és nőnek… és messze még a vége! 

Összefoglalónk a műtrágyakrízisről és a tudatos gazdák megoldásáról.

 A műtrágyakrízis kialakulásának okai

Az egyes műtrágyák előállítási költségeinek akár 70-80%-át is a gyártás során felhasznált gáz- és villamosenergiák költsége teszi ki. A műtrágyakrízis kialakulásának legfőbb oka az európai energiahelyzet stabilitásának hiánya, valamint a történelmi mértékű gáz- és villamosenergia-árnövekedés.

 

A jelentősen megdrágult előállítási költségek következtében jelenleg hozzávetőlegesen 500-800 ezer tonna nitrogén alapú műtrágya hiányzik az európai felvevőpiacról, mivel az ellátottság változékonyságának, valamint az energiapiaci hozzáférhetőség- és árstabilitás hiányának következtében a gyártók a leállás mellett döntöttek.

A földgáz árnövekedésének hatása a műtrágyakrízis kialakulására

 

Az elmúlt egy naptári évben a gáz ára átlagosan nemcsak ötszörösére nőtt, hanem időszakos kilengéseket is mutat. Ez év októberében a holland TTF tőzsdén a földgáz megawattóránkénti ára többször is elérte, sőt meg is haladta a 100 eurós összeget. Noha Vlagyimir Putyin nyilatkozata arról, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték jóváhagyása stabilizálni fogja a piacot, mérsékelte valamelyest az árakat, az árnövekedés valójában permanensnek tekinthető.

 

Ezek az extrém csúcsok  és az időszakos hiányok következtében kialakult műtrágyakrízis rányomja bélyegét a piac hangulatára és nehezen tervezhetővé teszi a jövőt.

Csapdahelyzetben a gazdálkodók

 

A világpiaci folyamatok legnagyobb vesztesei a gazdák és rajtuk keresztül maguk a fogyasztók. Mivel a műtrágyaárak az elmúlt egy évben átlagosan 30 %-kal növekedtek, a nitrát alapú műtrágyák árai pedig csaknem 50%-kal lettek magasabbak, a műtrágyakrízis elkerülhetetlen.

 

A legnagyobb termelők meg tudják fizetni még a jelenleg érvényben lévő magas árakat is, a kisebb gazdaságok vezetői azonban döntéskényszer helyzetbe kerültek. El kell dönteniük, hogy élnek-e a piac által jelenleg kínált lehetőségekkel és magas áron vásárolnak-e műtrágyákat, ezzel az élelmiszer- és takarmány árak jelentős növekedését idézve elő. 

 

Azok, akik nem változtatnak műtrágyafelhasználási metódusukon és a korábbiakkal megegyező mennyiségben alkalmazzák az időközben jelentősen megdrágult készítményeket, nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy a megnövekedett költséggel előállított jelentősen drágább termékeket a piac valóban felveszi.

 

Azok, akik úgy próbálják mérsékelni a költségeiket, hogy csak a feltétlenül szükséges mennyiségben szerzik be a műtrágyákat, kockáztatják az optimális terményhozamokat. A rizikó, hogy a megtermelt növények mennyisége vagy minősége elmarad a felvevőpiac elvárásaitól, komoly fejtörést okoz minden gazdálkodónak. 

 

Akik kivárnak sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a piaci elemzők szerint a drágulás 2022-ben is megállíthatatlanul folytatódik.

A tudatos gazdák megoldása a műtrágyakrízis megkönnyítésére

 

A műtrágyakrízis következtében beálló hiányt kizárólag tudatos és felelős gazdálkodói magatartás kialakításával, illetve innovatív szerek használatával győzhetjük le.

 

A Nutricharge biológiailag semleges műtrágyakezelőszer biztosítja a hatékony foszfor diffúziót, elősegítve ezzel a növények számára a foszforhoz való könnyű hozzáférést. Emellett minimalizálja a tápanyagveszteséget és támogatja a tápanyagstabilizációt, gátolja a kedvezőtlen kristályképződést, diszpergál és nedvesítő, felületaktív hatással bír. 

Használata mellett a műtrágyafelhasználás gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető. Válassza Ön is!

További hírek

Biztosan ki szeretne jelentkezni?