Posted on

A fenntartható mezőgazdaság gondolatisága és lehetséges gyakorlatai

fenntartható mezőgazdaság Agribiotica

A fenntartható mezőgazdaság fogalmának bevezetése a mezőgazdasági termelés szemléletváltását tükrözi. Az új gondolkodásmód a mezőgazdasági fenntarthatóság mellett az ökológiai fenntarthatóságra és a társadalmi egyensúly fenntartására is figyelmet fordít. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Vizsgáljuk meg együtt!

A fenntartható mezőgazdaság fogalmának jelentése

Az Európai Unió a fenntartható mezőgazdaság tevékenységet elsősorban a céljai alapján értelmezi. Azaz, ha a mezőgazdasági termelés során

  • a természeti erőforrások nem sérülnek;
  • a biodiverzitás, valamint a talajélet nem változik, illetve javul;
  • megvalósul az ökoszisztéma támogatása;
  • jó minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítására kerül sor;
  • javul a táplálékminőség, a vidéki környezet megjelenése és a vidéki emberek életminősége, valamint
  • érvényesülnek az állatjóléti szempontok is,

fenntartható mezőgazdaságról beszélhetünk. Mindez természetesen csak akkor lehet érvényes, ha mindeközben a termelés közgazdasági élet- és versenyképessége is biztosított.

A 21. századi mezőgazdasági tevékenység legnagyobb kihívásai

A kétezres években szembe kell néznünk a népességszám folyamatos növekedésének következményei mellett a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, a vízkészletek hozzáférhetősége miatti növekvő versennyel, a mezőgazdasági termelés fenntartásához szükséges fosszilis energiák hiányának problémáival, a növekvő élelmiszerigénnyel, a művelhető területek felületének csökkenésével és az erózió, illetve a légszennyezés hosszútávú következményeivel.

A megoldást új, környezettudatos metódusok kialakítása és olyan környezetbarát növénykondicionálók, hígtrágya stabilizátorok és műtrágya kezelő szerek jelenthetik, mint amilyenek az AgriBiotica portfóliójának termékei.

Fenntartható mezőgazdaság: az emberi tényező

A társadalmi fenntarthatóság elengedhetetlen a fenntartható mezőgazdaság, illetve a fenntartható fejlődés biztosításához. Azaz, ha a társadalmi igazságosság elve, a környezettudatos és környezetetikus magatartás, a természeti erőforrások ésszerű és hosszú távon is alkalmazható felhasználása, valamint az esélyegyenlőség elve egyidejűleg áll fenn, a fenntartható mezőgazdaság társadalmi aspektusa érvényesül.

A mindennapok gyakorlatában mindez széleskörű változásokkal jár együtt a mezőgazdasági termelésben résztvevő alkalmazottak biztonságos munkakörülményeinek biztosításától kezdve a korrekt bérezésen át egészen a környezetvédelmi és egyéb szempontok érvényesítéséig. A fenntartható mezőgazdaság a rövidtávú haszonnal szemben a hosszú távú társadalmi és gazdasági nyereségességet teszi fókuszba.

Biodiverzitás, talajélet és energiatudatosság a termelésben

Biodiverzitásnak nevezzük az egy adott területen megtalálható különféle létformák – például a természeti világunkat alkotó állatfajok, növények, gombák, sőt a mikroorganizmusok, például baktériumok – sokféleségét.

A talaj a biodiverzitás meghatározó közege, ahol az összes organizmus közel egyharmada fellelhető. A fenntartható földhasználat – például a biológiai, vegyszeres beavatkozások mellőzése – hozzájárul a talajromlás megszüntetéséhez, valamint a talaj erőforrásainak megőrzéséhez.

A fenntartható mezőgazdaság nagy hangsúlyt helyez a növény- és állatvilág diverzifikációjának elősegítésére és megőrzésére, a talajélet egyensúlyának fenntartására, valamint az energiatudatos szemlélet kialakítására és fenntartására is.

Vagyis a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot követő gazdálkodók számára a környezettudatosság túlmutat a költséghatékony és kedvező energiafelhasználású eljárások alkalmazásán.

Fenntartható mezőgazdaság a gyakorlatban

A fenntartható mezőgazdasági eljárások alkalmazás végeredményben azt jelenti, hogy olyan jól tervezett, tudatos és gazdaságos lépéseket teszünk az eredményes termelés érdekében, melyek környezeti terhelése minimális.

A talajélet erősítése és a rendkívül költséges műtrágya-felhasználás mértékének csökkentése érdekében célszerű egy olyan növénytermesztési-állattenyésztő integrált rendszer felállítása, amelynek ágazatai egymást támogatva segítik a termelési folyamatok sikerét. A sertés- vagy marhatelepeken keletkező hígtrágya szakszerű kezelésében a több fázisban is bevethető Triune hígtrágya kezelő szer lehet segítségünkre.

A talaj tápanyag gazdálkodási terv készítésével megőrizhetjük a talaj egyensúlyát, miközben a felhasznált műtrágya mennyiségét csökkentjük. A folyamatot a biológiailag lebomló Nutricharge műtrágyakezelő szer segítségével optimalizálhatjuk, hiszen kihelyezésének következtében a talajban található mikro- és makroelem molekulák kimosódásának mértéke alacsony. A készítmény hatására a talajban található természetes és a műtrágyával kijuttatott foszfor nagymértékben hozzáférhetővé válik és jól hasznosul, miközben a talaj vízmegtartó képessége is javul.

A Catalist Bio növénytápláló technológiai készítmény alkalmazásával javul a hagyományos műtrágyák hatékonysága, ezáltal a kijuttatott hatóanyagtartalom mennyisége csökkenthető. A készítmény emellett szerepet vállal a talajkárok csökkentésében, a talajfertőtlenítésben és a növények beltartalmi értékének növelésében is. Igazi aduász, mely kedvező keverhetőségi tulajdonságaival és könnyen alkalmazható kiszerelésével segíti a gazdálkodók sikerét.

Felkeltettük érdeklődését? Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és kérjen árajánlatot!

Posted on

Cégfilozófiánk, és annak kihatása a mezőgazdaságra

mezőgazdasági-termelés-agribiotica-cégfilozófia

Fennállásunk óta ugyanaz a szenvedély hajt bennünket. Nap mint nap a legnagyobb odaadással végezzük a munkánkat, hiszen tudjuk: tőlünk is függ a bolygó jövője. Ökológiai szemléletű növénytermesztésben és állattenyésztésben gondolkodunk: olyan innovatív technológiákat fejlesztünk ki és adunk tovább a gazdáknak, melyekkel nagymértékben csökkenthető a környezeti terhelés.

Most vagy soha – Elérkezett az idő, amikor törődnünk kell a környezetünkkel!

A jelen szükségleteit anélkül kell kielégítenünk, hogy veszélyeztetnénk a jövőt. A zöld mezőgazdasági termelés három fő célt foglal magában: a környezet állapotának fenntartása és javítása, a gazdasági jövedelmezőség és a társadalmi méltányosság tartozik ide. Ha olyan (globális) problémákat vizsgálunk, mint a bolygó védelme, a klímaváltozás, az éhezés és alultápláltság megszüntetése, az agrárszektor felelőssége óriási. Elérkezett az idő, amikor igenis törődnünk kell a környezetünkkel! Ebben nemcsak az óriáscégeknek, de a kistermelőknek is kardinális szerepe van. Ők azok, akiknek a világ összes élelmiszer termelésének több mint 30%-át köszönhetjük. Küldetésünk, hogy prémium minőségű termékeink révén a gazdákat felruházzuk a fenntartható fejlődés támogatásának képességével, miközben előmozdítjuk gazdasági növekedésüket.

Ehhez már hazánkban is adottak a megfelelő technológiák

…Hiszen mi ezeket a technológiákat tesszük elérhetővé! Termékeinkkel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Készítményeink nem jelentenek fenyegetést az ökoszisztémára, a talajra és az élővilágra veszélyes kemikáliákat nem tartalmaznak.  A talaj egyébként a mezőgazdasági termelékenység szempontjából egy igen kritikus erőforrás. Termékenységének leromlása a 21. századi mezőgazdaság egyik komoly kihívását jelenti. Ezért gondoskodni kell róla, hogy megőrizze optimális ásványianyag- és szervesanyag-tartalmát. A hosszú távú fenntarthatóság iránt elkötelezett gazdák gyakran helyezik előtérbe a talaj gondozását, mert felismerik, hogy csak így érhető el egészséges növényzet- és állatállomány.

Tiszteld a természetet! – Az ökológiai gazdálkodás alapkövetelményei

Az ökológiai gazdálkodás a természetes folyamatokat részesíti előnyben – korlátozza vagy egy az egyben meg is tiltja bizonyos készítmények alkalmazását. Kerüli a mesterséges anyagokat, melyek károsak lehetnek a környezetre, élő szervezetekre. A hagyományos mezőgazdasághoz képest az ökológiai gazdálkodás például kevesebb peszticidet használ, és csökkenti a nitrát kiáramlásának mértékét a talajvízbe.

A zöld szemléletű gazdaságok jelenleg világszerte a mezőgazdasági területek csupán 1%-át teszik ki. Olyan népszerű, széles körben elterjedt módszerek tartoznak ide, mint a vetésforgó, az elnyomó fedőnövények ültetése, a megújuló erőforrások és a biológiai eredetű anyagok (például szervestrágya) kijuttatása. A biogazdálkodás a fogyasztók számára is rengeteg előnnyel jár. A legfontosabb, hogy az így előállított élelmiszerek sok esetben egészségesebbek és ízletesebbek, beltartalmuk kiemelkedő.

Termékeink teljes biztonsággal alkalmazhatók ökológiai gazdálkodásban.

A GrowGreen növénykondicionáló szer hatékony és jövedelmező megoldást kínál a szintetikus műtrágyák kiváltásához. Növeli az ásványianyag-szintet, védelmet biztosít a kártevők ellen, továbbá fokozza a betegségekkel szembeni immunitást.

A NutriCharge egy komplex, vegyszermentes műtrágya, melynek használatával mérsékelhető a klímakárosító metángáz és az ammóniatartalom. Biológiailag semleges, nem befolyásolja az élő szervezetek élettani folyamatait.

A Triune trágyakezelő készítmény lehetővé teszi a tápanyagok megtartását a hígtrágyában. Megköti az ammóniát, illetve megakadályozza az egészségügyi kockázatokkal járó kénhidrogén képződését és kipárolgását.

Javuló terméshozam és termésminőség, valamint egy fenntarthatóbb, jövedelmezőbb mezőgazdaság reménye – ez az, amit az Agribiotica kínál!

A fenntartható fejlődés céljainak támogatása mellett küldetésünk ügyfeleink maximális elégedettsége és teljes körű kiszolgálása, melyet az általunk forgalmazott prémium minőségű termékekkel érünk el. Leginkább ennek köszönhető, hogy a legtöbb megrendelőnk visszatérő vásárló.

Posted on

Mit csinálunk másképpen?

mezőgazdaság- agribiotica-miben-vagyunk-mások

Fenntarthatóság és innováció a gazdák számára

„Senki nem birtokolhatja azt, ami a legszebb a Földön

– de megismerheti és szeretheti. És ez a természet!” Paulo Coelho

Mi az a fenntartható gazdaság?

A bolygó, melyen élünk, az anyaföld, a természet rengeteg kincset ad nekünk – És ezeket még csak kérnünk sem kell. A fenntartható mezőgazdaság alapvetően három nagy területre osztható: gazdasági, társadalmi és környezeti szemléletmódra. Mi most elsősorban környezeti oldalról közelítjük meg a fogalmat.

  • Az átgondolt vízgazdálkodás,
  • a talaj egészégének és eredeti állapotának fenntartása,
  • a környezeti szennyezés minimalizálása,
  • illetve a biológiai sokféleség (biodiverzitás) megóvása tartozik ebbe a témakörbe.

… Egyáltalán nekünk, gazdáknak ez miért annyira fontos?

Egyrészt, mert felelősséggel tartozunk a Földért. Döntéseink, melyeket ma hozunk meg, hatással lesznek gyermekeink, unokáink jövőbeni életére, jólétére.

A fenntarthatóság elveinek érvényesítése mindannyiunk érdeke. A környezeti feltételek optimalizálása lehetővé teszi, hogy a gazdák a természeti erőforrások kiaknázásával (és nem kizsákmányolásával) biztosítsák megélhetésüket.

A beporzás visszaesése, a globális felmelegedés, az éghajlati adottságok megváltozása a termés minőségére és mennyiségére egyaránt negatív hatással vannak. A fenntartható mezőgazdaság ma már egyet kell, hogy jelentsen a hatékonyabb termeléssel!

Kihívások az állattenyésztésben és a mezőgazdaságban – zöld célok és eredmények

Szénlábnyom, légszennyezés, az ökoszisztémák savasodása… Ez csak néhány olyan probléma, mellyel a 21. században szembe kell néznünk. A környezetkárosító vegyi anyagok használata okozza talán a legnagyobb gondot.

Szerencsére a modern mezőgazdaság egyre inkább a fenntarthatóság irányába mozdul el. A környezetvédelmi szempontok mellett azonban a költséghatékonyság és versenyképesség feltételeinek is meg kell tudnunk felelni.

Számos törekvés látott már napvilágot az ártalmak csökkentése és a termelékenység javítása érdekében – melyek hol kisebb, hol nagyobb eredményre vezettek.

Agribiotica – Szívügyünk a fenntartható fejlődés!

A növényeknek csak akkor lehet értékes beltartalmuk, ha elegendő mennyiségű és megfelelő összetételű tápanyaghoz jutnak. Sokak által kedvelt megoldás a költséghatékony műtrágya alkalmazása. Azonban ez rengeteg környezeti kockázatot hordoz magában: nagy mennyiségben kijuttatva károsítja a talajéletet és a talajszerkezetet, ráadásul hosszú távon a talaj termékenységére is kedvezőtlenül hat. Egyes készítmények a pH értéket savas irányba tolják el, nem beszélve a  talajvíz nitráttal való szennyeződéséről.

Küldetésünk, hogy folyamatos fejlesztésekkel és innovációkkal támogassuk a jövő felelős gazdáit. Termékeink 100%-ban természetesek és környezetbarátak, nem minősülnek kemikáliának. Triune trágyakezelő készítményünk csökkenti a kibocsátott metángázt és az ammóniatartalmat. A Nutricharge egy biológiailag semleges műtrágya, mely stabilizálja a talaj tápelemeit.

GrowGreen növénykondicionáló szer, biostimulátor

A GrowGreen márka mögött több mint 30 éves kutatás és innováció bújik meg. A biológiai alapú műtrágya amellett, hogy optimális vitamin- és tápanyagfelvételt biztosít, nem károsítja a környezetet.

A GrowGreen Finish a napjainkban jellemző változó termesztési feltételek mellett is gondoskodik a termés magas minőségéről. Ez az ökotermesztésben engedélyezett biostimulátor elképesztően hatékony: 10 liternyi mennyiség megfelel 4 tonna szerves trágyának!

A növény megerősödik, és jobban viseli a stresszhelyzeteket, külső környezeti hatásokat. A talajszerkezet javul, a tápanyag-szolgáltató képesség megnő, a bevizesedés és a kötöttség csökken. Az értékes L-aminosavat tartalmazó innovatív szer alkalmazásával a növény tápanyagszükséglete jelentősen mérséklődik, így kevesebb műtrágyára van szükség.

Küldetésünk két alappilléren nyugszik. Egyrészt termékeink a fenntartható gazdasághoz nyújtanak praktikus segítséget, emellett pedig lehetővé teszik, hogy a gazdák alacsonyabb ráfordítás mellett magasabb hozamot érhessenek el. Ez az, amiben mi mások vagyunk!