Posted on

Műtrágyagyártás Magyarországon

műtrágyagyártás Agribiotica

A műtrágyagyártás Magyarországon még sohasem volt annyira a közbeszéd tárgya, mint az utóbbi hetekben. A földgáz árváltozásai, a világpolitikai események, valamint a hazai piac meglepő változásai a fókuszba helyezték a műtrágyagyártás, a műtrágya-hozzáférés, valamint a várható élelmiszer-árnövekedés kérdéseit.

A műtrágyagyártás története hazánkban

Noha Németországban, Hollandiában és Olaszországban a feljegyzések szerint már az 1900-as évek elején is aktív használatban voltak a jelentős terméshozam-növekedést eredményező műtrágyák, hazánkban a műtrágyagyártás és -felhasználás csak az első világháborút követő időszakban kezdődött meg igazán.

Korabeli adatokból tudjuk, hogy míg a nyugat- és dél-európai termőterületeken az átlagos műtrágya-felhasználás hektáronként kb. 100-300 kg közé esett, addig hazánkban húsz év alatt 12 kg-ról csupán 15 kg-ra emelkedett a holdankénti műtrágya felhasználás az 1900-as évek első évtizedeiben.

Noha a Hungária Vegyiművek Rt. és a Klotild Rt. már az 1890-es években is állított elő műtrágyákat, a hazai nehézvegyipari egyik legnagyobb lépésére a ‘20-as évek végén életbe lépő iparosítás program eredményeként azonban nem került sor. 1931-ben megkezdte működését a Magyar Ammóniagyár, valamint a Magyar Műtrágyagyár Rt.

1944-ben bombázás során azonban a péti ammóniagyár megsemmisült, a többi gyárépületek sérülése, valamint az alapanyagok hozzáférhetetlensége miatt a műtrágyagyártás átmenetileg megszűnt. A rekonstrukciót követően, 1948-ban azonban nemcsak újraindult a termelés, hanem a teljes technológiai folyamat gépesítés alá is került. Nem sokkal később létrejött a Borsodi Vegyi Kombinát, a Tiszai Vegyi Kombinát és a Tiszamenti Vegyiművek is. 1964-ben és ‘75-ben jelentős beruházások és technikai fejlesztések zajlottak a pétfürdői gyárban, melyek során a műtrágyagyártás számos világszintű innovációja hazánkban valósult meg először. Napjainkban a műtrágyagyártás csaknem húsz hazai gyártó közreműködésével valósul meg.

A nitrogén műtrágyagyártás folyamata

A nitrogén műtrágyák gyártása során a felhasznált földgázban található metánt vízgőz és katalizátor segítségével, 900 Celsius-fokon hidrogén és szénmonoxid molekulákra bontják. Így jön létre a szintézisgáz, melyet több lépésben tisztítanak meg. Ezt követően a szintézisgázból, vízből és a levegő nitrogéntartalmából katalizátor segítségével ammóniát állítanak elő.

A létrejött ammóniából a műtrágyagyártás folyamatai során többféle eljárásban készítenek termékeket, pl. salétromsavat, ammónium nitrátot, karbamidot, folyékony műtrágyát, pétisót, foszforral és káliummal keverve pedig MPK műtrágyákat.

A földgáz árak hatásai a műtrágyagyártás folyamataira

Míg az ipari felhasználású földgáz ára 2021.május elején 18.5 Euro/ MWh volt, addig 2022.májusában ugyanez az érték mintegy 83 Euro/MWh a holland TTF mutatói szerint. Jól látható tehát, hogy a világpiaci árváltozások, valamint az ukrán-orosz háború hatására intenzív, csaknem négy és félszeres árnövekedés következett be.

Mivel a műtrágyagyártás alapját 90%-ban a földgáz adja, magától értetődő, hogy a műtrágyaárak növekedése is követi a tendeciát. A korlátozott hozzáférés, a háború miatt kiesett ukrán műtrágyagyártás, valamint a hazai cégek korlátozott termelésről, vagy átmeneti leállásról szóló üzleti döntéseinek hatásai összeadódtak: pánik alakult ki. Ennek következtében a műtrágyák nemcsak még drágábbá, hanem nehezebben beszerezhetővé is váltak.

Megoldás a műtrágyagyártás nehézségei miatt fellépő problémákra

A műtrágyagyártás alapanyagának drágulása, valamint az akadozása miatt fellépő korlátozott hozzáférhetőség problémáira minden gazdálkodónak megoldást kell találnia. Mi az AgriBiotica csapataként a környezetbarát és környezettudatos, innovatív megoldások mellett tettük le voksunkat.

Catalist Bio növénykondicionálónk segítségével a növények számára 100%-os tápanyag-hasznosulással járó organikus tápanyagot biztosíthatunk. Hitte volna, hogy csupán egyetlen kannányi könnyen kijuttatható Catalist Bio mintegy 8 tonna szervestrágyának felel meg?!

A Nutricharge műtrágya kezelő szert választva a gazdák egyedülállóan hatékony műtrágyákat állíthatnak elő, melyek segítik a foszforgazdálkodást, a tápanyag-stabilizációt és tápanyag-megőrzést. Használatával a várható átlagos hektáronkénti hozamnövekmény 300 kg a búza, 440 kg a kukorica és mintegy 5500 kg a silókukorica esetén.

Tegyen próbára bennünket Ön is! Kérje kollégáink segítségét és ismerje meg tevékenységünket az info@agribiotica.eu emailcímen!

Posted on

A folyékony műtrágya használatának előnyei

folyékony műtrágya agribiotica

A folyékony műtrágya használata hazánkban már a nitrogén alapú műtrágya felhasználásának mintegy 20-30 % – át teszi ki. Az aszályos időszakok pedig egyre gyakrabban nehezítik meg a mezőgazdasági termelést. De vajon miért célszerű a folyékony műtrágya használata mellett dönteni?

A száraz tavasz hatásai a folyékony műtrágya felhasználására

Az idei esztendőben kimondottan aszályos tavaszról beszélhetünk. Az elmúlt hetekben esett csapadék mennyisége messze elmarad az ilyenkor szokásostól és a tavalyi esztendő adataitól is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból egyértelműen látszik, hogy a március havi hőmérsékletek magasan – országrésztől függően akár 5-8 Celsius-fokkal is – meghaladták az ilyenkor szokásos nappali átlaghőmérsékletet. Az Időkép.hu csapadéktérképe pedig csak az északkelet-magyarországi régióban mutat – a többihez képest – kimagasló értékeket az elmúlt 30 napos időszakban. Az aszályindex 2022.március 31-én 1,71 volt, mely közepes aszálynak felel meg.

Az utóbbi évek és hónapok másik nehézségét a csapadékeloszlás jelentős egyenetlenségei jelentik. A hosszú száraz időszakokat követő ciklonok rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék lehullását eredményezik, ezt azonban a kiszáradt föld nem tudja ilyen kurta idő alatt elvezetni.

Mivel a folyékony műtrágyák hatóanyag-felszívódásához nincs szükség bemosódásra, az aszályos időszak a folyékony műtrágyák felhasználásának kedvez.

A folyékony műtrágya használatának előnyei

A szemcsés állagú műtrágyákkal szemben a folyékony műtrágya szórásképe és eloszlása homogén, ezáltal a felszívódás és a hatóanyag hasznosulása egyenletesebb a teljes talajterületre vetítve. Kijuttatása jól tervezhető, kevesebb humánerőforrással is hatékonyan és elegáns módon kivitelezhető, a tavaszi tápanyaghiányos időszakban pedig a gyorsaság és megfelelő hatóanyag-ellátottság sorsdöntő a fiatal növények számára. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy míg a szilárd halmazállapotú műtrágyák bemosódásához legalább 10 mm-nyi csapadék szükséges, addig a folyékony műtrágya esetében a felszívódás azonnal megkezdődik.

A legtöbb folyékony halmazállapotú készítmény a leveleken keresztüli tápanyag utánpótlásra is alkalmas, lombtrágyaként is biztonságosan és eredményesen alkalmazható.

A felület borítottságának tekintetében a folyékony műtrágyák szilárd halmazállapotú társaiknál jóval hatékonyabbak. További előnyük, hogy precízebben kijuttathatók, alkalmazásukkal egyenletes keresztirányú szóráskép érhető el. A megfelelően beállított permetezőgéppel az egyenetlenség minimális, alig néhány százalék.

A folyékony műtrágyák használatának azonban nemcsak előnyei, hátrányai is vannak. Az eladási statisztikák szerint a gazdák elsősorban – mintegy 70 %-ban – az őszi vetés fejtrágyázásához döntenek a folyékony műtrágya mellett. Fontos tudni azonban, hogy a folyékony műtrágyákban található karbamidok bomlása során illékony ammónia keletkezik, mely elkerülhetetlenül hatóanyag-veszteséggel jár. A maximális hatóanyag-hasznosulás és a hatóanyag-veszteség minimalizálása érdekében célszerű a folyékony műtrágya mellé a Nutricharcge folyékony műtrágya kezelő szer mellett dönteni.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelőszer működése

Az AgriBiotica számára kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása és fenntartása, ezért termékportfóliónk kialakításakor a gazdák igényeit és a környezetvédelmi szempontokat egyaránt figyelembe vettük.

Az általunk forgalmazott folyékony műtrágya kezelő szer, a Nutricharge biológiailag semleges kezelőszer, melynek nincs hatása sem a talajéletre, sem a növény biológiájára. Hatóanyaga egy nagyméretű szintetikus polimer, mely a talajban káros metabolitok és intermedierek nélkül bomlik széndioxidra és szénhidrogénekre. Ez a polimer kiemelkedő kation megkötő képességének köszönhetően stabilizálja a tápelemeket a talajban és támogatja a tápanyagfelvétel folyamatát.

A Nutricharge folyékony műtrágya kezelő szer segítségével

 • a kijuttatott hatóanyagok kimosódása viharos esőzések esetén is lényegesen kisebb;
 • a műtrágyával kijuttatott és a talajban található természetes foszfor egyaránt jól hasznosíthatóvá és folyamatosan hozzáférhetővé válik;
 • a talajban található ásványi anyagok feltáródása a növény egyedi szükségleteinek megfelelően, a növény számára ideális ütemben és időpontban történik, illetve
 • csökken a párologtatási veszteség.

A Nutricharge ideális választás azon gazdák számára, akik az aszály miatt megviselt őszi vetések tavaszi fejtrágyázását a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben kívánják elvégezni.

Tudta, hogy a Nitrosol folyékony műtrágya mellé a Nutricharge műtrágya kezelő szert választva sokszorosára fokozhatja a hatást? Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal és kérje árajánlatunkat most!

Posted on

Lépések a talajszerkezet védelmében: a műtrágya helyettesítés

műtrágya helyettesítés Agribiotica

Napjainkban a földterületek rendelkezésre állásának, valamint az egyes területek termelési kapacitásának korlátozottsága áll szemben a népességnövekedés következtében fellépő egyre erősödő termelési kényszerrel. Bolygónk lakossága gyors ütemben növekszik, az ENSZ előzetes számításai szerint 2022 novemberében eléri a 8 milliárd főt. Ez a termelési nyomás idézte elő a műtrágyák egyre szélesebb körben való felhasználását. 

A nagy mennyiségben, hosszú időn át alkalmazott műtrágyák azonban kedvezőtlenül hatnak a termőtalajra, ezáltal romlik a talajszerkezet és a tápanyaghasznosulás. A talaj védelmének és a talajszerkezet helyreállításának kérdéseiben a hosszú távú megoldást a műtrágya helyettesítés jelentheti.

A szakszerűtlen műtrágya felhasználás következményei

A műtrágyák elsődleges feladata olyan a talajban is megtalálható tápanyagok és nyomelemek hiányállapotainak helyreállítása, mint a nitrogén, a foszfor és a kálium. Megfelelő és körültekintő talajtani vizsgálatokat követően, pontos hatóanyagszámítás mellett és a műtrágyázás szabályainak mindenkori betartásával ez a folyamat gyakorlatilag veszélytelennek tekinthető. Hosszú távon azonban mégis előfordul, hogy a műtrágyázás következtében kedvezőtlen változások állnak be a talajszerkezetben és a talaj élővilágában.

Néhány példa a nem megfelelő műtrágya használatra:

 • talajvizsgálatra alapozott konkrét adatok hiánya
 • műtrágya választás a talaj tulajdonságainak figyelembe vétele nélkül
 • a trágya kijuttatása tilalmi időszakban
 • a trágya kijuttatása tartósan átfagyott, vízzel telített talajra
 • több mint 14 nap telik el a trágyázás és a vetés között

A műtrágya-felhasználás általános szabályainak figyelmen kívül hagyásával, illetve a túlzott hatóanyag-kihelyezéssel a kis pufferkapacitású földterületeken előidézhető a talaj pH-jának savas irányba való eltolódása. Emellett ha a fentieket, valamint a műtrágyázás során a termesztett kultúra tápanyagigényét nem vesszük figyelembe,

 • felléphet a felszíni vizek eutorifizációja (erről “Fenntarthatóság, gazdaságosság és eredményesség a növénytermesztésben” c. cikkünkben olvashat bővebben);
 • csökkenhet a talajjavítás tartamhatása;
 • előfordulhat, hogy a növények rendelkezésre állás esetén sem tudják felvenni a számukra szükséges hatóanyagokat;
 • a termesztett növények beltartalmában kedvezőtlen hatások is tapasztalhatók;
 • szerves anyag hiányában a talaj kolloid komplexuma szegényebbé válik, melynek következtében a növények által fel nem vett foszfor- és kálium-műtrágyák tápanyagai kilúgozódnak, illetve
 • a gyomnövények is megerősödhetnek, ezért intenzívebb kémiai növényvédelem, vagy gyakoribb mechanikus növényápolás válhat szükségessé.

Emellett fontos megemlíteni, hogy a nitrogénműtrágyákból esetlegesen felszabaduló dinitrogén-oxid erősen üvegházhatású gáz. Ráadásul a talajfelszínre került műtrágyák nagyrészének hasznosulása kedvező körülmények között is csupán 50 %-os!

Műtrágya helyettesítés: vajon tényleg szükséges?

Hetven évvel ezelőtt a világ műtrágya-előállítása mindössze 20 millió tonna volt, mára azonban ez a szám 190 – 200 millió tonna. A műtrágyák térhódítása hazánkban is töretlen tendenciát mutat napjainkig. A ma emberének azonban számot kell vetnie

El kell döntenünk, hogy a közelmúlt gazdasági eseményeit követve kitesszük magunkat és gazdaságunkat a bizonytalan piac kényének-kedvének, vagy felelős és tervezni kész szakemberként saját érdekeink mellett az anyaföldet is védve a műtrágya helyettesítés mellett döntünk.

A műtrágya helyettesítés eszközei a baktériumok

Napjainkban párhuzamosan zajló és nemzeteket összekötő kutatások folynak annak érdekében, hogy a műtrágyák hatásaival versenyezni képes, vegyi anyagoktól mentes, hatékony műtrágya helyettesítés eljárások szülessenek.

A megoldást olyan “okos” baktériumok szolgáltatják, melyek a termesztett növények szükségleteire specializálódva elősegítik a szerves trágyában, valamint a légkörben található tápanyagok hatékony felszívódását és hasznosulását. A mikrobák egy része a gyökérzethez tapadva segíti a légköri nitrogén megkötését és íg

y a növény-baktérium szimbiózis következtében az felvehetővé válik és jól hasznosul a növény fejlődése során.

A műtrágya helyettesítés eszközeiként a baktériumkészítmények nemcsak eredményességük, hanem költséghatékony kezelésük miatt is ideális választásnak bizonyulnak. Kijuttatásuk egyszerűbb és olcsóbb, mivel a csökkent mennyiségű anyag mozgatása kisebb ember- és üzemanyagköltséggel jár.

A műtrágya helyettesítés további lehetőségei

A műtrágya helyettesítés további lehetséges eszközei a gombák és algák, illetve más mikroszervezetek, melyek alkalmazására a konvencionális gondolkodású gazdák is egyre nagyobb nyitottságot mutatnak. A biogáz-termelés melléktermékként, szennyvízkezelés után visszamaradt hulladékként vagy élelmiszeripari melléktermékként keletkező anyagok műtrágya helyettesítés célú felhasználása is egyre gyakoribb. 

Az AgriBiotica válasza a piacon fellépő műtrágya helyettesítés igényre

Az általunk forgalmazott Catalist Bio Finish növénykondicionáló és szervestrágya stabilizátor egy olyan természetes alapú, biológiai növénytáplálási technológia, mely fermentált tápanyagokkal és aminosavakkal segíti elő a termelés sikerét. Alkalmazása mellett 

 • csökkenthető a felhasznált nitrogén-műtrágyák mennyisége, emellett
 • maximalizálható a kijuttatott anyagok hatékonysága;
 • javítható a termés minősége és a termésbiztonság;
 • csökken a növényeket érintő fertőzési nyomás és 
 • csökken a vízigény, 

miközben hatóanyagai erősítik a talaj természetes élővilágát, ezáltal hosszú távon is javítják a talajminőséget és a talajéletet.

Mi az Agribioticánál hiszünk abban, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és a ma sikere kéz a kézben járnak.

Tartson velünk és válassza a hatékony, gazdaságos és környezetbarát termelést, kérje kollégánk segítségét!

Posted on

Műtrágya vásárlás 2021: a tavaszi műtrágya beszerzésének nehézségei és lehetőségei

tavaszi műtrágya Agribiotica

Egy valódi gazdálkodó sohasem pihenhet, hiszen a tudatos gazdák számára a december már a következő termelői év megtervezéséről és az előkészületekről szól. Vannak, akik a növekvő műtrágyaárakat látva úgy döntenek, hogy hazardíroznak és a tavaszi műtrágya beszerzésével kivárják a január-februári időszakot. A legtöbben azonban biztosra mennek és már most gondoskodni akarnak az input anyagokról.

A műtrágya vásárlás alapjai

A műtrágya online vásárlás kevésbé elterjedt.

Gyakori, hogy a gazda számára a műtrágya ára és a hatóanyagtartalma mellett fontos a nagykereskedők és gyártók képviselőivel ápolt személyes, bizalmi kapcsolat is. Az idei évben azonban a műtrágya hozzáférhetősége korlátozott; az árak az egekben, a gazdasági év hamarosan lezárul, az általános piaci feszültséget pedig a műtrágya black friday tovább növeli.

A gazdáknak olyan biztosan hozzáférhető, valóban leszállításra kerülő műtrágyakészletekre van szüksége, melyekre stabilan alapozhatják további termelési tevékenységüket. A talán, az esetleg és a meglátjuk egyszerűen nem szerepelhetnek a szótárban.

A jó tavaszi műtrágya jellemzői

A jelenlegi helyzetben a jó tavaszi műtrágya az, amelyik biztosan hozzáférhető, emellett azonban kiemelt fontosságú a műtrágya kijuttatás idejének optimalizálása, valamint a megfelelő tápanyag-összetételű trágya kiválasztása is.

Ennek meghatározásához a műtrágyázás alá kerülő földterület alapos ismeretére, a talajtani összetétel feltárására, valamint a termelt növény egyedi igényeinek pontos ismeretére is szükség van. Ezen adatok kombinációja, valamint a kijuttatott anyagok bedolgozásához megfelelő módszer megválasztása kulcsfontosságú a terméshozamok szempontjából.

A gazdáknak, hogy elkerüljék a tavaszi műtrágya vásárlás hatására nagy valószínűséggel fellépő inputanyag-hiányt, valamint a szállítási kapacitás korlátozottsága miatt fellépő szállítási nehézségeket, most kell döntésre jutniuk.

A tavaszi műtrágya kijuttatás ideje egyre közeledik

A többnyire februárban földbe kerülő sörárpa első vetésének műtrágyázása, valamint az ősszel vetett kalászosok nitrogén utánpótlása az időjárás függvényében akár január végén, február elején is aktuálissá válhat. Az alap- és fejtrágyák hozzáférhetősége megalapozza a teljes termelési év sikerét, ezért a jelenlegi helyzetben a műtrágya kijuttatás ideje pallosként lebeg a gazdák feje felett. Aki biztosra akar menni, nem bízza magát a véletlenre: még az idén vásárol, készlet hiányában pedig a már ismert beszerzési utak helyett új alternatívákat keres.

Az Agribiotica válasza a műtrágyakrízis problémáira

Cégünk számára kiemelten fontos mind a gazdálkodók, mint az anyatermészet támogatása, ezért termékeink fejlesztése során nagy figyelmet fordítunk a talajvédelemre és a természetes ökoszisztémák fenntartásának biztosítására.

Hiszünk abban, hogy legyen egy termék bármilyen hatékony és eredményes, csak akkor érdemes értékesíteni azt, ha hatására hosszútávon sem romlik a talajszerkezet és a tápanyaghasznosulás. Az általunk fejlesztett Catalist Bio növénykondicionáló rendszer a talajbiológia megkerülésével egyenesen a növényhez juttatja a számukra könnyen felvehető, nagymértékben hasznosuló organikus tápanyagforrásokat. Termékünk használatával csökkenthető a fertőzési nyomás, optimalizálható a termelésbiztonság és mérsékelhető a termelési költség.

Miért válassza tavaszi műtrágya mellé a Catalist Bio növénykondicionálót?

Az erős biokatalizátorként működő Catalist Bio rendszer kialakításakor figyelembe vettünk olyan tudományos innovációkat és felismeréseket, melyek elősegítették, hogy a hagyományos megoldások helyett új utakat találjunk.

Tudta például, hogy a növények teljes energia- és fiziológiásvíz-felhasználásának mintegy 60-80 %-a kizárólag a fehérjeszintézisre megy el? Az általunk kifejlesztett innováció sajátossága, hogy olyan módszert fejlesztettünk ki, mely a természetes fermentáció segítségével, jelentős energiaigény nélkül, a Liebig-hatás elkerülése mellett képes L-aminosavat tartalmazó készítményt előállítani. Vagyis olyan növénykondicionáló módszert hoztunk létre, melynek segítségével megvalósítható a harmonikus növénytáplálás és drasztikusan csökkenthető az eredményes termeléshez szükséges tavaszi műtrágya, illetve az egész éves műtrágyázás mennyisége.

Nézzen szembe a műtrágyakrízis okozta nehézségekkel és készüljön fel a tavaszi műtrágya hozzáférhetőségének korlátozottságára okos megoldásokkal, válassza a Catalist Bio növénykondicionáló rendszert!

Lépjen velünk kapcsolatba, kérje árajánlatunkat!

Posted on

Műtrágyakrízis: még nincs vége!

műtrágyakrízis agribiotica

Egekben a műtrágyaárak, késnek a szállítások, akadozik az ellátottság és a műtrágyakrízis már világszintű. A nitrát alapú műtrágyák piacán jelentős hiány lépett fel, a foszfát műtrágyákra az exportőrök egy része kiegyenlítő vámokat vetett ki. Az árak csak nőnek és nőnek… és messze még a vége! 

Összefoglalónk a műtrágyakrízisről és a tudatos gazdák megoldásáról.

 A műtrágyakrízis kialakulásának okai

Az egyes műtrágyák előállítási költségeinek akár 70-80%-át is a gyártás során felhasznált gáz- és villamosenergiák költsége teszi ki. A műtrágyakrízis kialakulásának legfőbb oka az európai energiahelyzet stabilitásának hiánya, valamint a történelmi mértékű gáz- és villamosenergia-árnövekedés.

 

A jelentősen megdrágult előállítási költségek következtében jelenleg hozzávetőlegesen 500-800 ezer tonna nitrogén alapú műtrágya hiányzik az európai felvevőpiacról, mivel az ellátottság változékonyságának, valamint az energiapiaci hozzáférhetőség- és árstabilitás hiányának következtében a gyártók a leállás mellett döntöttek.

A földgáz árnövekedésének hatása a műtrágyakrízis kialakulására

 

Az elmúlt egy naptári évben a gáz ára átlagosan nemcsak ötszörösére nőtt, hanem időszakos kilengéseket is mutat. Ez év októberében a holland TTF tőzsdén a földgáz megawattóránkénti ára többször is elérte, sőt meg is haladta a 100 eurós összeget. Noha Vlagyimir Putyin nyilatkozata arról, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték jóváhagyása stabilizálni fogja a piacot, mérsékelte valamelyest az árakat, az árnövekedés valójában permanensnek tekinthető.

 

Ezek az extrém csúcsok  és az időszakos hiányok következtében kialakult műtrágyakrízis rányomja bélyegét a piac hangulatára és nehezen tervezhetővé teszi a jövőt.

Csapdahelyzetben a gazdálkodók

 

A világpiaci folyamatok legnagyobb vesztesei a gazdák és rajtuk keresztül maguk a fogyasztók. Mivel a műtrágyaárak az elmúlt egy évben átlagosan 30 %-kal növekedtek, a nitrát alapú műtrágyák árai pedig csaknem 50%-kal lettek magasabbak, a műtrágyakrízis elkerülhetetlen.

 

A legnagyobb termelők meg tudják fizetni még a jelenleg érvényben lévő magas árakat is, a kisebb gazdaságok vezetői azonban döntéskényszer helyzetbe kerültek. El kell dönteniük, hogy élnek-e a piac által jelenleg kínált lehetőségekkel és magas áron vásárolnak-e műtrágyákat, ezzel az élelmiszer- és takarmány árak jelentős növekedését idézve elő. 

 

Azok, akik nem változtatnak műtrágyafelhasználási metódusukon és a korábbiakkal megegyező mennyiségben alkalmazzák az időközben jelentősen megdrágult készítményeket, nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy a megnövekedett költséggel előállított jelentősen drágább termékeket a piac valóban felveszi.

 

Azok, akik úgy próbálják mérsékelni a költségeiket, hogy csak a feltétlenül szükséges mennyiségben szerzik be a műtrágyákat, kockáztatják az optimális terményhozamokat. A rizikó, hogy a megtermelt növények mennyisége vagy minősége elmarad a felvevőpiac elvárásaitól, komoly fejtörést okoz minden gazdálkodónak. 

 

Akik kivárnak sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a piaci elemzők szerint a drágulás 2022-ben is megállíthatatlanul folytatódik.

* Frissített információk: Sajnos a prognózis teljes mértékben helytálló volt. 2022 második negyedévét vizsgálva 44%-os keresletcsökkenés tapasztalható a hazai műtrágya piacon a 2021-es év megegyező időszakához képest. Ennek oka egyértelműen az újabb (2,2-3,8-szoros) drasztikus áremelkedés. Ez, és a 2022 júliusától Európa-szerte tomboló aszály alaposan megnehezítette a gazdák dolgát, akik számára a megoldás a biokémiai innovációkban keresendő.

A tudatos gazdák megoldása a műtrágyakrízis megkönnyítésére

 

A műtrágyakrízis következtében beálló hiányt kizárólag tudatos és felelős gazdálkodói magatartás kialakításával, illetve innovatív szerek használatával győzhetjük le.

 

A Nutricharge biológiailag semleges műtrágyakezelőszer biztosítja a hatékony foszfor diffúziót, elősegítve ezzel a növények számára a foszforhoz való könnyű hozzáférést. Emellett minimalizálja a tápanyagveszteséget és támogatja a tápanyagstabilizációt, gátolja a kedvezőtlen kristályképződést, diszpergál és nedvesítő, felületaktív hatással bír. 

Használata mellett a műtrágyafelhasználás gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehető. Válassza Ön is!

Posted on

Fenntarthatóság, gazdaságosság és eredményesség a növénytermesztésben

műtrágya agribiotica

“Alszik a gazda, alszik a birtok.”- tartja a mondás, és a régiek bölcsessége máig sem veszített érvényességéből.

A 21. századi felelős gazdálkodóknak azonban egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen a bevétel maximalizálása mellett a környezeti és társadalmi tudatosságra, valamint a hatékony és eredményes munkavégzésre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Az AgriBiotica biokémiai innovációinak segítségével azonban mindez könnyen, ésszerűen és gazdaságosan elérhető!

Nehézségek a növénytermesztésben

Az input anyaghiány, a szállítási nehézségek, valamint a gyártás során felhasznált erőforrások jelentős árnövekedése egyre inkább megnehezíti a gazdálkodók helyzetét. A korábban megszokott, esetenként nagy környezeti terheléssel járó, műtrágyák előállítása és szállítása ráadásul az utóbbi hónapokban gyakran akadozik, ez pedig további fokozza az áremelkedést, vagyis a termelők költségeit.

A növénytermesztésben minden az időzítésen múlik: akkor kell elvégezni az egyes részfeladatokat, amikor azokhoz minden körülmény optimális. Már néhány napnyi késlekedés is kedvezőtlen hosszútávú következményekkel járhat.

Az AgriBiotica raktárkészletről azonnal elérhető, környezettudatos termékeivel a siker nem marad el. Minden a lehető legjobbkor történik!

Környezettudatos gazdálkodás: hatékonyság és környezetvédelem

Cégünk meggyőződése, hogy a jövő generációk boldogulásának kulcsa a ma helyes döntéseiben van. Annak érdekében, hogy unokáinknak is legyen egészséges és fenntartható élettere, ma kell felelősen eljárnunk.

Mivel a haszon és a hatékonyság a gazdák számára – érthető módon – a legfontosabb tényezők, szívesen választanak kiemelkedő terméshozamot és ellenálló terményt ígérő műtrágyákat. A túlzott vagy kiegyensúlyozatlan műtrágyahasználat, illetve az elégtelen hatóanyag-felszívódás azonban nemcsak elégedetlenséget, hanem jelentős környezeti károkat is okozhat. A helytelen hatóanyagválasztás, vagy a túlzott használat hatására előforduló leggyakoribb problémák a termésminőség romlása, a termények kórokozókkal szembeni ellenállásának csökkenése, valamint a felszíni vizek eutrofizációja* és a talaj savasodása lehetnek.

*Az eutrofizáció jelensége akkor figyelhető meg, amikor a természetesnél lényegesen nagyobb növényi tápanyagterhelés valósul meg. A szokatlan mennyiségű tápanyag hatására a vízben az algák szaporodása felgyorsul, így azok leárnyékolják a vízfelszínt. Mivel a fotoszintézis következtében keletkező oxigén mennyisége alacsonyabb, mint amennyire a növényeknek szüksége van, a víz mélyebb rétegeiben élő vízinövények elpusztulnak. A bakteriális bomlás azonban további oxigént vont el a rendszerből, melynek következtében a tóban élő további fajok is kipusztulnak, majd végül a víz mérgezővé válik.

Azoknak, akik az AgriBiotica környezettudatos stabilizátorait választják, nem kell aggódniuk! Termékeink elősegítik a hatékony növényi tápanyaggazdálkodást és fokozzák a felhasznált hígtrágya, illetve műtrágya felszívódását anélkül, hogy káros hatást fejtenének ki környezetünkre.

Nem véletlen, hogy a gazdák számára a talaj a legnagyobb kincs. Ásványi és szerves anyagok sokaságáról van szó, egy komplex, élő, „lélegző” rendszerről, ami nélkül nem létezne növénytermesztés. Termékeink a talajbiológiával együütműködésben fejtik ki hatásukat. Nem avatkoznak bele a természet egyensúlyába, körforgásába, megőrzik annak biodiverzitását.

A műtrágya árak az egekben járnak

A termelők a saját bőrükön tapasztalják, hogy a mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak jelentősen megnőttek – már 2021. első félévében. A KSH adatai szerint a gabonafélék és takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet nemcsak az ellátásban okozott átmeneti fennakadásokat, hanem az árakat is jelentősen növelte. A gabonafélék és olajnövények kereskedelmi ára óriási léptékekben emelkedik.

Hasonlóan dinamikus növekedés figyelhető meg a műtrágya árakat illetően is. Már 2021. II. negyedévben az árak csaknem 22%-kal emelkedtek az előző év utolsó negyedévéhez képest. Ezzel véget ért az elmúlt öt évben jellemző stagnáló-csökkenő tendencia. Az árak jelenleg magasabbak, mint 2016-ban voltak.

Gazdaságosság és siker a stabilizátorok segítségével

Miközben a globális mezőgazdasági trendek egyértelműen a bio- és környezettudatos gazdálkodás irányába mutatnak, egyre erősödik az az elvárás is, hogy a termelés során minél kisebb ráfordítás mellett érjünk el egyre magasabb, jó minőségű terményhozamokat. A felmerülő problémára a növénynemesítési eljárások jelenthetnek valós választ, ezek azonban kizárólag középhosszú és hosszú távon értelmezhetők. A jelenben a növekedés kulcsa a növényi anyagcsere folyamatok hatékonyságának fokozásában rejlik, melyet AgriBiotica stabilizátoraival és biostabilizároaival érhetünk el.

A műtrágya helyettesítése, felhasznált mennyiségének csökkentése napjaink égető kérdése. A csaknem harminc évnyi kutatási eredmény felhasználásával létrejött GrowGreen biostimulátorunk használatával a termelés költségei jelentősen mérsékelhetők, mivel hatására a nitrogén alapú műtrágya felhasználási igény hektáronként átlagosan 25%-kal csökken. Emellett 10%-kal a foszfor és kálium beviteli igény is mérsékelhető. A Nutricharge® műtrágya kezelő szer a talajban található tápanyagok stabilizálásával teszi lehetővé a növények számára, hogy hatékonyan felhasználják azokat. Biológiailag semleges hatású, a talajban élő mikroorganizmusokat nem károsítja. 

Vásárlóink sikere minket is dicsér, partnereink elégedettsége nekünk is öröm.

Hatékony termelés, hozzáférhető árukészlet és kiemelkedő ügyfélélmény egész évben, minden nap: AgriBiotica.