Aszály

Szárazság

Nyakunkon a klímaváltozás – az aszály már hazánkat is sújtja. A jelenség leginkább az alföldi régióban tapasztalható, ahol a gazdáknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Az elmúlt évtizedekben eleve egyenlőtlenebbé vált a csapadékeloszlás. Már egy ideje megfigyelhető, hogy az extrém száraz időszakokat jellemzően hatalmas égszakadás váltja. Ez még inkább tervezhetetlenné és kiszámíthatatlanná teszi a növénytermesztést.

Az aszály az az állapot, amikor a tartós csapadékhiány hőséggel párosul. Okai igen szerteágazóak: bizonyos emberi tevékenységek, illetve a légáramlás változásainak eredményeként egyaránt kialakulhat. A szárazságot tovább erősíthetik olyan tényezők, mint az erős szél és az alacsony páratartalom.

Drasztikus hőhullámok és az átlagosnál jóval kevesebb csapadék… 2022 nyara mindenkinek alaposan feladta a leckét. A kulcs az alkalmazkodóképességben rejlik: az időjárási szélsőségekkel a gazdáknak is meg kell tanulniuk együtt élni. Ez többek között azt jelenti, hogy még fontosabb válik a növények stressztűrő képességének javítása, illetve a tudatos vízgazdálkodás, vagyis a téli csapadék betárazása a száraz nyári hónapokra.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink