Hígtrágya

Hígtrágya

A hígtrágya nem más, mint az állattartás mellékterméke, ami főként az elcsorgó ivóvíz és technológiai víz, valamint a bélsár és a vizelet keveréke. Rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz – beleértve a nitrátokat, foszfátot és a kálisót, illetve számos egyéb olyan anyagot, amely jótékony hatással lehet a talaj egészségére és a növények növekedésére.

A hígtrágya gazdaságos alternatívát jelent az almozás nélküli állattartást folytató telepek számára. Segítségével egyszerűen megoldható a növények tápanyag- és vízigényének pótlása, a talajszerkezetet javítása, gazdagítása.

A környezet megóvása érdekében a tárolásra és kijuttatásra szigorú szabályok vonatkoznak. Például nitrátérzékeny területeken október 31. és február 15. között tilos a trágyázás. A hígtrágya termőföldeken történő legális és szakszerű felhasználásához mindenképpen a talajvédelmi hatóság engedélyére van szükség.

A hígtrágya kijuttatásának legjobb ideje alapvetően a tavasz és a nyár, így biztosítva a maximális nitrogén mennyiséget a következő növénykultúra fejlődéséhez. A művelet során célszerű minimalizálni a hatóanyag-veszteséget, továbbá gondoskodni kell a minél egyenletesebb kiszórásról.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink