Növényi stressz

Stressztűrő képesség

A külső környezeti tényezők jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és a termés alakulásában. A kisebb mértékű változásokat a növények általában még jól viselik, de egy bizonyos szint felett – beavatkozás nélkül – akár el is pusztulhatnak.

Az élő szervezetek fiziológiájára negatív hatást gyakorló körülmények az úgynevezett stresszorok. Néhány konkrét példa stresszt kiváltó tényezőre: kártevők, kemikáliák, talajszennyezés, belvíz, extrém fagy/hőség.

A stressz a növényi válaszok széles skáláját eredményezi, mint például a módosult génexpresszió és sejtanyagcsere, a növekedési sebesség változásai, továbbá a terméshozam és a termésminőség gyengülése.

Azok a növények, amelyeknek alkalmazkodniuk kell a szélsőséges külső körülményekhez, egy idő után a növekedés helyett a túlélésre fognak összpontosítani. Tápanyaghiány esetén a növények felélik tartalékaikat, lelassítják az anyagcserét és csökkentik az energiafelhasználást. Ez mérsékli a növekedést, a fotoszintézist, és ezáltal rontja a termést.

Ellenálló- és regenerációs képességük javítása érdekében szükség van bizonyos extra tápanyagokra, makro-és mikroelemekre.

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről. Kövessen minket közösségi oldalainkon is, hogy mindig naprakész lehessen.

Keresés

Témakörök

Korábbi híreink